skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić tortille na kwaśnej śmietanie? Przygotuj wszystkie składniki zgodnie z listą. Przesiej mąkę przez drobne sito. Masło może mieć dowolną temperaturę - i tak będziemy je topić.
Krok 2:
W szerokiej, głębokiej misce ubij surowe jajko widelcem lub trzepaczką.
Krok 3:
Dodaj śmietanę i jeszcze raz ubij.
Krok 4:
Roztop masło w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Wlej stopione masło do mieszanki jajeczno-kwaśnej śmietany, szybko mieszając.
Krok 5:
Dodaj cukier i ponownie dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj sodę do przesianej mąki.
Krok 7:
Dodaj trochę soli (szczyptę) do mąki.
Krok 8:
Wmieszaj mąkę do mieszanki jajeczno-mlecznej, wyrabiając ciasto. Skoncentruj się na gęstości ciasta, w tym celu nie dodawaj całej mąki na raz, tylko na łyżce lub dwóch.
Krok 9:
Ciasto powinno być umiarkowanie strome, nie lepkie, trzymające kształt. Zbyt strome nie zadziała, ponieważ ciastka z niego okażą się sztywne. Dlatego uważaj na objętość mąki!
Krok 10:
Pozostaw ciasto na 15 minut. W tym czasie gluten pęcznieje i łatwo będzie pracować z ciastem.
Krok 11:
Przykryj ciasto ręcznikiem lub torbą, aby się nie zacierało.
Krok 12:
Podziel ciasto na 7 lub więcej kawałków.
Krok 13:
Rozwałkuj każdą część w okrąg wokół średnicy patelni. Zrób nakłucia widelcem.
Krok 14:
Delikatnie przenieś ciasto na rozgrzaną, suchą patelnię za pomocą wałka do ciasta. Jeśli zrobiłeś to dobrze, surowe tortille będą bardzo delikatne. Więc nie rozrywaj ich.
Krok 15:
Usmaż tortille na suchej, rozgrzanej patelni pod przykryciem.
Krok 16:
Odwróć na drugą stronę i smaż bez przykrycia, aż się ugotuje. Upewnij się, że się nie przypaliłeś, ciastka powinny się smażyć dość szybko, więc nie odchodź od pieca.
Krok 17:
Posmaruj każdą tortillę masłem i ułóż je jeden na drugim w stosie.
Krok 18:
To takie rumiane ciasta! Smacznego!
naprawdę bardzo przypominały mi ciasta na proste ciasto, więc jedliśmy część ciast, które były jeszcze gorące, a te, które zostały, pokroiłem na pół i pominąłem gotowanym skondensowanym mlekiem - okazało się, że małe pyszne ciasto w pośpiechu! Spróbuj!
kiedy je smażyłam, smak był taki, że wszyscy domownicy uciekli-myśleli, że gotuję ciasto! Naprawdę przypominają ciasta na ciasto - jeśli dodasz 2 łyżki cukru, tak jak ja - okażą się słodsze i można je podawać z herbatą. A jeśli go zmniejszysz, są całkiem odpowiednie jako alternatywa dla bochenka! I przygotowują się na 2 konta!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda oczyszczona - 0 kcal/100g