tortille z kwaśną śmietaną na patelni bez drożdży

pyszne rumiane tortille wypełnią Twój dom pysznym zapachem! Te tortille z kwaśną śmietaną można szybko przygotować z produktami, które zawsze masz pod ręką! A do ich przygotowania nie potrzebujesz piekarnika. Możesz sam wybrać, czy będą słodkie, czy pikantne. A podawanie z dodatkami lub bez to idealny przepis!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 25 % 14 g
węglowodany 63 % 36 g
300 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić tortille na kwaśnej śmietanie? Przygotuj wszystkie składniki zgodnie z listą. Przesiej mąkę przez drobne sito. Masło może mieć dowolną temperaturę - i tak będziemy je topić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W szerokiej, głębokiej misce ubij surowe jajko widelcem lub trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj śmietanę i jeszcze raz ubij.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Roztop masło w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Wlej stopione masło do mieszanki jajeczno-kwaśnej śmietany, szybko mieszając.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cukier i ponownie dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sodę do przesianej mąki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj trochę soli (szczyptę) do mąki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wmieszaj mąkę do mieszanki jajeczno-mlecznej, wyrabiając ciasto. Skoncentruj się na gęstości ciasta, w tym celu nie dodawaj całej mąki na raz, tylko na łyżce lub dwóch.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto powinno być umiarkowanie strome, nie lepkie, trzymające kształt. Zbyt strome nie zadziała, ponieważ ciastka z niego okażą się sztywne. Dlatego uważaj na objętość mąki!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pozostaw ciasto na 15 minut. W tym czasie gluten pęcznieje i łatwo będzie pracować z ciastem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj ciasto ręcznikiem lub torbą, aby się nie zacierało.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podziel ciasto na 7 lub więcej kawałków.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozwałkuj każdą część w okrąg wokół średnicy patelni. Zrób nakłucia widelcem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Delikatnie przenieś ciasto na rozgrzaną, suchą patelnię za pomocą wałka do ciasta. Jeśli zrobiłeś to dobrze, surowe tortille będą bardzo delikatne. Więc nie rozrywaj ich.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Usmaż tortille na suchej, rozgrzanej patelni pod przykryciem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Odwróć na drugą stronę i smaż bez przykrycia, aż się ugotuje. Upewnij się, że się nie przypaliłeś, ciastka powinny się smażyć dość szybko, więc nie odchodź od pieca.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Posmaruj każdą tortillę masłem i ułóż je jeden na drugim w stosie.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    To takie rumiane ciasta! Smacznego!

naprawdę bardzo przypominały mi ciasta na proste ciasto, więc jedliśmy część ciast, które były jeszcze gorące, a te, które zostały, pokroiłem na pół i pominąłem gotowanym skondensowanym mlekiem - okazało się, że małe pyszne ciasto w pośpiechu! Spróbuj!

kiedy je smażyłam, smak był taki, że wszyscy domownicy uciekli-myśleli, że gotuję ciasto! Naprawdę przypominają ciasta na ciasto - jeśli dodasz 2 łyżki cukru, tak jak ja - okażą się słodsze i można je podawać z herbatą. A jeśli go zmniejszysz, są całkiem odpowiednie jako alternatywa dla bochenka! I przygotowują się na 2 konta!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda oczyszczona - 0   kcal/100g

Podobne przepisy