ziemniaki na smalcu z czosnkiem i mąką

pachnące rumiane ziemniaki są kochane przez wszystkich. Najważniejsze, żeby nie dać się ponieść emocjom! Rustykalne ziemniaki to ulubiony klasyk, zwykle gotowany w piekarniku, ale na patelni okazuje się nie gorzej. Spróbuj!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 32 % 9 g
węglowodany 61 % 17 g
156 kcal
IG: 94 / 0 / 6

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zestaw składników

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki kroimy w plasterki

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut od wrzenia - aby ziemniaki na pewno się usmażyły i pozbyły się nadmiaru skrobi

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po 5 minutach wyjmujemy ziemniaki i suszymy

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj smalec. Można zastąpić tłuszczem kuchennym lub po prostu olejem roślinnym

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Topi się na patelni do skwarków

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ziemniaki lekko zwiń w mąkę, trochę dosłownie, aby nie były wilgotne

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smażyć na rozgrzanej patelni na dość dużym ogniu, przez pierwsze 5 minut nie trzeba w ogóle mieszać, a następnie bardzo delikatnie mieszać, podważając ją od dołu

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smaż ziemniaki na złoty kolor

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na samym końcu solimy, dodajemy szczyptę czarnego pieprzu

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Szczypta czerwonej ostrej papryki

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Trochę pachnących ziół (mam mieszankę ziół prowansalskich)

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przełóż czosnek przez prasę lub trzy na drobnej tarce

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wymieszaj i wyłącz ogień

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podajemy ze śmietaną i sałatką, mam kiszoną kapustę. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy