skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zestaw składników
Krok 2:
Ziemniaki kroimy w plasterki
Krok 3:
Gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut od wrzenia - aby ziemniaki na pewno się usmażyły i pozbyły się nadmiaru skrobi
Krok 4:
Po 5 minutach wyjmujemy ziemniaki i suszymy
Krok 5:
Drobno posiekaj smalec. Można zastąpić tłuszczem kuchennym lub po prostu olejem roślinnym
Krok 6:
Topi się na patelni do skwarków
Krok 7:
Ziemniaki lekko zwiń w mąkę, trochę dosłownie, aby nie były wilgotne
Krok 8:
Smażyć na rozgrzanej patelni na dość dużym ogniu, przez pierwsze 5 minut nie trzeba w ogóle mieszać, a następnie bardzo delikatnie mieszać, podważając ją od dołu
Krok 9:
Smaż ziemniaki na złoty kolor
Krok 10:
Na samym końcu solimy, dodajemy szczyptę czarnego pieprzu
Krok 11:
Szczypta czerwonej ostrej papryki
Krok 12:
Trochę pachnących ziół (mam mieszankę ziół prowansalskich)
Krok 13:
Przełóż czosnek przez prasę lub trzy na drobnej tarce
Krok 14:
Wymieszaj i wyłącz ogień
Krok 15:
Podajemy ze śmietaną i sałatką, mam kiszoną kapustę. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g