filet z indyka z cukinią i czosnkiem na patelni

soczyste, aromatyczne danie mięsne na rodzinny obiad. Filet z indyka z cukinią i czosnkiem na patelni jest łatwy i niedrogi w przygotowaniu. I nie wymaga dużo czasu. Dzięki wielokolorowym warzywom i zieleni danie okazuje się jasne. Przyprawy i warzywa nadają mięsu drobiowemu wyjątkowy smak i aromat.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 9 g
tłuszcze 31 % 5 g
węglowodany 13 % 2 g
91 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

filety z indyka umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki.
na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, ułóż kawałki indyka.
smaż mięso na średnim ogniu, od czasu do czasu obracając, aby uzyskać złotą skórkę. Dzięki temu kawałki mięsa w środku pozostaną soczyste.
obierz cebulę i marchewkę, umyj. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pokrój marchewki w średnie paski.
cukinię obrać, pokroić w średnią kostkę.
umyj paprykę, uwolnij z zielonej części i nasion, pokrój w paski.
osobno na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek smażyć cebulę przez 3 minuty.
dodaj marchewki, smaż przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
do warzyw ułożyć przygotowaną cukinię i paprykę, wymieszać, smażyć przez 3 minuty.
dodaj smażone mięso do warzyw, wszystko wymieszaj.
czosnek obrać, umyć, drobno posiekać, dodać do mięsa z warzywami.
wlać wrzącą wodę, wymieszać, posolić.
dusić naczynie na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.
10 minut przed gotowością dodaj bazylię i zioła prowansalskie, wymieszaj.
podawaj indyka z warzywami na gorąco z dowolnym dodatkiem, przyozdobionym świeżymi ziołami.
smacznego!

mięso z indyka jest bardzo przydatne dla rosnącego organizmu dziecka, ponieważ zawiera wszystkie niezbędne substancje i dużą ilość białka dla pełnego wzrostu i rozwoju układu mięśniowo-szkieletowego. Ponadto indyk jest hipoalergiczny, co pozwala włączyć go do menu dzieci.
dania z indyka są szczególnie polecane osobom wykonującym ciężką pracę fizyczną, a także sportowcom.
Indyk jest lekkostrawny, mniej tłusty w porównaniu z innymi rodzajami mięsa, dlatego słusznie zdobył status produktu dietetycznego. Tylko mięso królika, które jest poza konkurencją, może się z nim równać.
do gotowania indyka z warzywami użyłam mięsa drobiowego z uda. Możesz wziąć białe mięso z piersi, zwiększy to właściwości dietetyczne potrawy.
oliwę z oliwek można zastąpić dowolnym warzywem, a zestaw warzyw i przypraw można dopasować do własnych upodobań.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g

Podobne przepisy