skład / składniki
metoda gotowania
filety z indyka umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki.
na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, ułóż kawałki indyka.
smaż mięso na średnim ogniu, od czasu do czasu obracając, aby uzyskać złotą skórkę. Dzięki temu kawałki mięsa w środku pozostaną soczyste.
obierz cebulę i marchewkę, umyj. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pokrój marchewki w średnie paski.
cukinię obrać, pokroić w średnią kostkę.
umyj paprykę, uwolnij z zielonej części i nasion, pokrój w paski.
osobno na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek smażyć cebulę przez 3 minuty.
dodaj marchewki, smaż przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
do warzyw ułożyć przygotowaną cukinię i paprykę, wymieszać, smażyć przez 3 minuty.
dodaj smażone mięso do warzyw, wszystko wymieszaj.
czosnek obrać, umyć, drobno posiekać, dodać do mięsa z warzywami.
wlać wrzącą wodę, wymieszać, posolić.
dusić naczynie na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.
10 minut przed gotowością dodaj bazylię i zioła prowansalskie, wymieszaj.
podawaj indyka z warzywami na gorąco z dowolnym dodatkiem, przyozdobionym świeżymi ziołami.
smacznego!
mięso z indyka jest bardzo przydatne dla rosnącego organizmu dziecka, ponieważ zawiera wszystkie niezbędne substancje i dużą ilość białka dla pełnego wzrostu i rozwoju układu mięśniowo-szkieletowego. Ponadto indyk jest hipoalergiczny, co pozwala włączyć go do menu dzieci.
dania z indyka są szczególnie polecane osobom wykonującym ciężką pracę fizyczną, a także sportowcom.
Indyk jest lekkostrawny, mniej tłusty w porównaniu z innymi rodzajami mięsa, dlatego słusznie zdobył status produktu dietetycznego. Tylko mięso królika, które jest poza konkurencją, może się z nim równać.
do gotowania indyka z warzywami użyłam mięsa drobiowego z uda. Możesz wziąć białe mięso z piersi, zwiększy to właściwości dietetyczne potrawy.
oliwę z oliwek można zastąpić dowolnym warzywem, a zestaw warzyw i przypraw można dopasować do własnych upodobań.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g