filet z dorsza duszony w koncentracie pomidorowym z warzywami

ponadczasowy klasyk sprawdzony przez pokolenia. Filet z dorsza duszony w koncentracie pomidorowym z warzywami wypełnia dom podczas gotowania przepysznymi zapachami! Natychmiast staje się bardziej przytulny. A wszyscy domownicy na przemian biegają do kuchni, aby wyjaśnić, kiedy jest obiad?! Uwielbiam ryby według tego przepisu.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 8 g
tłuszcze 22 % 4 g
węglowodany 33 % 6 g
86 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić filety rybne w paście pomidorowej z warzywami? Wybrałem filet z dorsza bez kości, ale możesz wziąć dowolną rybę według własnych upodobań. Należy go rozmrozić i pokroić na porcje.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W odpowiedniej misce połącz zwykłą mąkę pszenną i sól. Zwiń każdy kawałek ryby w powstałej mieszaninie ze wszystkich stron.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej patelnię na wysokim ogniu. Wlej dwie łyżki oleju słonecznikowego i dobrze go podgrzej. Dopiero gdy olej jest wystarczająco gorący, jest gotowy do pracy. Umieść kawałki ryby na patelni. Smażyć rybę na złoty kolor. Zajęło mi to około trzech minut na każdą stronę. Nie przykrywaj ryby pokrywką. Po usmażeniu zdjąć z ognia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i posiekaj w cienkie półpierścienie. Wlej łyżkę oleju słonecznikowego na osobną patelnię i podgrzej. Smaż cebulę przez pięć minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj i obierz marchewki. Używam specjalnego noża do obierania warzyw. Jest to bardzo wygodne i znacznie szybsze niż praca zwykłym nożem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obrane marchewki zetrzyj na grubej tarce i dodaj do patelni. Smaż wszystko razem przez około siedem minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj. Pasta pomidorowa powinna dobrze się rozgrzać i połączyć z warzywami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej szklankę wrzącej wody. Uważaj, aby się nie poparzyć! Na tym etapie warto posolić i dodać cukier do marynaty do smaku. Dodaj trochę i spróbuj. Gotuj marynatę przez pięć minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz musisz przenieść połowę marynaty z patelni. Dodaj połowę liścia laurowego i groszku do reszty marynaty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż kawałki ryby na wierzchu. Dodaj pozostały liść laurowy i groszek. Rozprowadź równomiernie drugą część marynaty. Dusić rybę pod zamkniętą pokrywką przez czterdzieści minut.

to danie, sprzedawane z pewnością z puree ziemniaczanym, da wiele niezapomnianych wrażeń. Jest jednocześnie piękny i smaczny.
w ten sposób gospodynie domowe gotowały ryby w czasach Związku Socjalistycznych Republik Radzieckich. Do przepisu zabrali sandacza, szczupaka i dorsza lub mintaja. Dlatego nawet teraz możesz bezpiecznie wziąć dowolny z tych rodzajów ryb. Będzie też bardzo smaczny.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Filet z dorsza - 80   kcal/100g

Podobne przepisy