Ajwar na grillu na ruszcie

Niesamowity, jasny, lekki, zdrowy, pachnący! Ajvar na grillu na ruszcie składa się tylko z dwóch głównych składników, a smak jest niezrównany! Świetnie komponuje się z ziemniakami w dowolnej formie, mięsem, kebabami i drobiem. Na świąteczny stół lub na co dzień!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 64 % 7 g
58 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sos ajvar na grillu na ruszcie? Przede wszystkim musisz upiec warzywa. Aby to zrobić, przygotuj bakłażana i paprykę. Papryka do przepisu lepiej jest wziąć mięsiste, soczyste i duże. Odpowiednie są czerwone i pomarańczowe owoce. Gdy ogień wypali się w grillu, wyślij warzywa na czysty, suchy ruszt i smaż na średnim ogniu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciągle obracaj paprykę i bakłażana, aby równomiernie się upiekły.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj, aż Skórki papryki i bakłażana ciemnieją. Czas na to zawsze idzie inaczej. Wiele zależy od wielkości owoców, ilości i stopnia ciepła węgli w grillu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść paprykę i bakłażana w głębokiej misce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Owinąć folią spożywczą i pozostawić na 20-30 minut. Warzywa w tym czasie dobrze się gotują na parze, a obieranie ich będzie niezwykle proste.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Usuń skórkę z bakłażana. Z papryki usuń rdzeń z nasionami i usuń skórkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój bakłażana i paprykę tak drobno, jak to możliwe, cienkim, ostrym nożem. Jeśli masz dużą liczbę warzyw, użyj maszynki do mięsa z dużym grillem. W razie potrzeby warzywa można zmielić w blenderze, a następnie ajvar okaże się w postaci puree.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej bezzapachowy olej roślinny na patelni. Wyślij paprykę i bakłażana na patelnię, dodaj sól do smaku i cukier. Wymieszaj i pozostaw na umiarkowanym ogniu, aż odpowiednia ilość płynu wyparuje.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę i mieszankę mielonej papryki na patelnię. W razie potrzeby wlej niewielką ilość octu. Spróbuj sosu do smaku, jeśli brakuje Ci jakiegoś składnika, dodaj go.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ivrar włóż do czystego słoika i pozostaw na co najmniej noc w lodówce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjątkowo smaczne, koniecznie spróbuj!

SOS ajvar można zamknąć na zimę. W takim przypadku dodaj pod koniec gotowania 50 ml.ocet 6%, przytrzymaj na kuchence przez około minutę, a następnie wlej gorący sos do wcześniej wysterylizowanych słoików i zamknij sterylnymi pokrywkami. Odwróć obrabiany przedmiot do góry nogami i pozostaw pod ciepłym kocem, aż całkowicie ostygnie. 

przedmiot obrabiany należy przechowywać w dość chłodnym miejscu (przechowuję go w lodówce na dolnej półce). Aby zapewnić bardziej pewne i długotrwałe bezpieczeństwo sosu, wypełnione słoiki można sterylizować w rondlu z wodą przez 20-30 minut, a dopiero potem zamknąć sterylnymi pokrywkami. 

smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy