skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W klasycznej wersji bierze się wołowinę. Ale, jak pokazuje doświadczenie, możesz wziąć wieprzowinę. Tak więc zachowa się doskonale w procesie takiej, a mianowicie delikatnej metody gotowania. Zwłaszcza jeśli moczysz przez krótki czas. Pokrój kawałek mięsa na talerze, następnie na paski, a na koniec na małe plastry.
Krok 2:
Aby sos był grubszy, posyp mięso mąką. Upewnij się, że nie ma jej dużo.
Krok 3:
Teraz możesz już wlać olej do miski multicookera i wysłać tutaj te kawałki. W tej chwili naszym reżimem jest "smażenie".
Krok 4:
Podczas smażenia mięsa (pozwól mu smażyć przez 10 minut) i regularnie go mieszamy, nie pozwalając mu się przypalić, przygotujemy dodatkowy składnik potrawy – cebulę. Nie pory, nie sałata, ale zwykła, którą zawsze można znaleźć w kuchni. Obierz cebulę (wziąłem małą) i pokromuj dowolnie.
Krok 5:
Obierz i umyj marchewki. Upiększy również smak gotowego dania.
Krok 6:
Bułgarska papryka nie może być wkładana, ale zmieni smak mięsa. Dlatego obieramy pieprz z nasion i łodyg, ustawiamy go w średniej wielkości plasterkach.
Krok 7:
Ponieważ szybko to wszystko zrobiliśmy, wyślemy cebulę, marchewkę i paprykę do mięsa. Dobrze wymieszaj i smaż przez wszystkie minuty 5-7.
Krok 8:
Następnie zalej zawartość miski mieszanką kwaśnej śmietany z wodą (musisz wziąć tyle wody, aby gotowa mieszanka dobrze pokryła zawartość miski), papryką z różnymi przyprawami. Włącz tryb "duszenie" i gotuj na wolnym ogniu (dodając na samym końcu, 5 minut przed wyłączeniem, pastę pomidorową i sól) 50 minut. Zajrzyj do środka po pół godzinie – jeśli jest mało płynu, dodaj trochę wrzącej wody.
i więcej porad
mięso. Aby sucha wieprzowina była bardziej miękka, soczysta i delikatna, namocz mięso w wodzie. Zwykle odstawiam na około 30 minut, a następnie wyciskam delikatnie i lekko ubijam. Gwarantujemy, że miękka wieprzowina okaże się, jeśli zostanie pokryta cienką warstwą musztardy.
mięso powinno być świeże, nie zawieszone.
po namoczeniu należy osuszyć kawałek ręcznikiem papierowym.
mięso jest cięte średniej wielkości i w poprzek kierunku włókien.
przyprawy. Powinno być ich dużo. Może to być majeranek, papryka, Zira,liść laurowy, ziarna pieprzu itp.
płyn. Może się zmniejszyć, wlać, ale nie zimną wodę, ale wrzącą wodę.
Komponenty. Zamiast pasty pomidorowej możesz wziąć pomidory. Mąka posłuży jako zagęszczacz sosu. Nawiasem mówiąc, istnieją receptury, w których oprócz marchwi i papryki, takie jak men, nawet ziemniaki, czosnek.
gotowanie. Kiedy będziesz smażyć mięso, staraj się zachować odległość między kawałkami – lepiej podzielić mięso, jeśli jest ich dużo, i smażyć w kawałkach.
Sekwencja zakładek składników może się różnić. Na przykład najpierw usmaż cebulę i inne warzywa, usmaż mięso osobno, a następnie połącz wszystko i gotuj na wolnym ogniu. Ale tak dłużej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g