kotlety z bakłażanem i mięsem mielonym

soczyste, delikatne i pikantne danie z niedrogich produktów! Dość prosty i szybki przepis na bujne kotlety z mielonego mięsa, bakłażana i ziół, które z pewnością przypadną do gustu wielu i mile zaskoczą ich wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 7 g
tłuszcze 58 % 19 g
węglowodany 21 % 7 g
224 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak w dość prosty i szybki sposób przygotować wspaniałe paszteciki z mieszanego mięsa mielonego z bakłażanem, które z pewnością przypadną do gustu wielu ze względu na ich wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami do przygotowania kotletów z idealnego mięsa mielonego bakłażana z ziołami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować mieszane mięso mielone, pokrój dwieście pięćdziesiąt gramów młodych bakłażanów na małe kawałki, jedną główkę cebuli i włóż do kubka blendera, a następnie dodaj do niego dwa ząbki czosnku i zmiel blenderem na gładką masę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź obszerną miskę i włóż do niej pięćset gramów mieszanego mięsa mielonego, a następnie ugotowaną masę bakłażana.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj pół łyżeczki chmielu suneli, jedną trzecią łyżeczki kolendry i jedną trzecią łyżeczki ziry do ogólnej miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj do miski pół łyżeczki chmielu suneli, jedną trzecią łyżeczki kolendry, jedną trzecią łyżeczki ziry, do smaku sól, mieszankę czarnej i czerwonej papryki i rozbij do niej jedno jajko kurze.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj do miski drobno posiekaną kolendrę i koperek do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce, a następnie odstaw ugotowane mięso mielone na około dwadzieścia minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź wymaganą ilość ugotowanego mięsa mielonego, a następnie ubij go w dłoniach przez jedną do dwóch minut, a tym samym naprzemiennie formuj kotlety.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Uformowane kotlety obtocz w bułce tartej wymieszanej z mąką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż kotlety na patelni umieszczonej na kuchence z dodanym do niej olejem roślinnym i rozgrzanym na wysokim ogniu kuchenki, a następnie smaż je na złoty kolor z każdej strony.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż jeden pomidor wstępnie pokrojony w pierścienie na kotletach, a następnie przykryj patelnię pokrywką i kontynuuj gotowanie kotletów na małym ogniu kuchenki przez piętnaście minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż ugotowane kotlety na porcjowanych talerzach i podawaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

zwracamy uwagę na dość prosty i szybki przepis na gotowanie kotletów z niezwykłą kombinacją bakłażana i mielonego mięsa, które bez wątpienia spodoba się wielu i na pewno staną się jednym z Twoich ulubionych potraw. Pamiętaj, aby ugotować i wypróbować mieszane kotlety mielone z dodatkiem warzyw i ziół w sezonie bakłażana, a nikt nie może zapomnieć o niezrównanym smaku tych niezwykłych kotletów! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy