twarożek i śmietana krem do ciasta

gęsty, bardzo delikatny, bardzo kremowy, do każdego wypieku! Krem do ciasta z twarogu i śmietany według tego przepisu okazuje się najbardziej udany. Ma łagodny smak, z jego pomocą można nie tylko warstwować ciasta, ale także wyrównać powierzchnię ciasta. Możesz go użyć do dekoracji, do babeczek.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 63 % 25 g
węglowodany 28 % 11 g
288 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić krem do ciasta z twarogiem i śmietaną? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Krem śmietankowy powinien mieć zawartość tłuszczu co najmniej 33 %. Śmietana o niższej zawartości tłuszczu w ogóle się nie ubije. Pozostaw ser twarogowy na chwilę w temperaturze pokojowej. Taki ser będzie bardziej równomiernie ingerował w śmietanę, nie pozostawiając grudek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować krem, weź wygodną głęboką miskę, aby podczas ubijania nie latały z niej rozpryski. Śmietana i miska powinny być zimne. Do przygotowanej miski wlej wymaganą ilość śmietany.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier puder. Dokładnie proszek! Nie zastępuj go cukrem. Cukier może nie mieć czasu na rozpuszczenie podczas ubijania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Krem z cukrem pudrem zacznij ubijać z małą prędkością, stopniowo zwiększając go do maksimum. Ubij śmietanę, aż będzie puszysta, gęsta. Tylko nie przesadzaj, aby krem nie zamienił się w masło. Czas ubijania będzie zależał od mocy miksera.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj twarożek do bitej śmietany i dokładnie wymieszaj ze śmietaną. Ogólnie proporcje śmietany i sera mogą być bardzo różne. Optymalny stosunek 1: 1. Warto spróbować raz i zrozumieć, czego chcesz w kremie więcej-ser lub śmietana.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Krem z ciężkiej śmietany i twarogu jest dość gęsty. Krem jest gotowy! Natychmiast użyj go zgodnie z jego przeznaczeniem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Taki krem doskonale nadaje się do warstwowania każdego ciasta. Dobrze trzyma kształt. Ale nie trzymaj go w cieple. Zacznie się topić. Natychmiast włóż ciasto z takim kremem do lodówki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do takiego kremu możesz dodać schłodzoną rozpuszczoną czekoladę. Okazuje się, że to pyszny sernik czekoladowy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Miłej uczty!

zamiast cukru można użyć słodzika.

śmietany nie można zamrozić przed ubijaniem — w przeciwnym razie podczas ubijania rozpadnie się i powstanie serwatka z masłem! Do tych celów kupuj tylko świeży, schłodzony produkt. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy