skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić krem do ciasta z twarogiem i śmietaną? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Krem śmietankowy powinien mieć zawartość tłuszczu co najmniej 33 %. Śmietana o niższej zawartości tłuszczu w ogóle się nie ubije. Pozostaw ser twarogowy na chwilę w temperaturze pokojowej. Taki ser będzie bardziej równomiernie ingerował w śmietanę, nie pozostawiając grudek.
Krok 2:
Aby przygotować krem, weź wygodną głęboką miskę, aby podczas ubijania nie latały z niej rozpryski. Śmietana i miska powinny być zimne. Do przygotowanej miski wlej wymaganą ilość śmietany.
Krok 3:
Dodaj cukier puder. Dokładnie proszek! Nie zastępuj go cukrem. Cukier może nie mieć czasu na rozpuszczenie podczas ubijania.
Krok 4:
Krem z cukrem pudrem zacznij ubijać z małą prędkością, stopniowo zwiększając go do maksimum. Ubij śmietanę, aż będzie puszysta, gęsta. Tylko nie przesadzaj, aby krem nie zamienił się w masło. Czas ubijania będzie zależał od mocy miksera.
Krok 5:
Następnie dodaj twarożek do bitej śmietany i dokładnie wymieszaj ze śmietaną. Ogólnie proporcje śmietany i sera mogą być bardzo różne. Optymalny stosunek 1: 1. Warto spróbować raz i zrozumieć, czego chcesz w kremie więcej-ser lub śmietana.
Krok 6:
Krem z ciężkiej śmietany i twarogu jest dość gęsty. Krem jest gotowy! Natychmiast użyj go zgodnie z jego przeznaczeniem.
Krok 7:
Taki krem doskonale nadaje się do warstwowania każdego ciasta. Dobrze trzyma kształt. Ale nie trzymaj go w cieple. Zacznie się topić. Natychmiast włóż ciasto z takim kremem do lodówki.
Krok 8:
Do takiego kremu możesz dodać schłodzoną rozpuszczoną czekoladę. Okazuje się, że to pyszny sernik czekoladowy.
Krok 9:
Miłej uczty!
zamiast cukru można użyć słodzika.
śmietany nie można zamrozić przed ubijaniem — w przeciwnym razie podczas ubijania rozpadnie się i powstanie serwatka z masłem! Do tych celów kupuj tylko świeży, schłodzony produkt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g