różowy łosoś pod klasyczną marynatą i polewą jajeczną

dla miłośników ryb różowy łosoś może być soczysty i szybko się gotuje. Jeśli kupisz gotowy filet, to bardzo szybko. Najprostsza marynata z cebulą i marchewką najbardziej harmonijnie łączy się z różowym łososiem, sok z warzyw i dodatkowe nadzienie jajeczne nasycają suchy miąższ, czyniąc go soczystym i smacznym. Warzywa, ryż i ziemniaki są najbardziej odpowiednie do dekoracji. Wyczaruj dekorację, a twoja zwykła kolacja zamieni się w małe święto !
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 15 g
tłuszcze 31 % 8 g
węglowodany 12 % 3 g
145 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Ryba nie jest całkowicie rozmrożona, więc łatwiej ją pokroić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz rybę, odetnij głowę i płetwy. Wykonaj nacięcie na brzuchu i plecach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zdejmij skórę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Usuń grzbiet i kości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Otrzymasz niezbędny filet rybny i zestaw do zupy rybnej /pamiętaj, aby usunąć skrzela z głowy/.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój każdy filet na trzy kawałki. Drobno posiekaj cebulę, posiekaj marchewki na koreańskiej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta, dodaj marchewkę, sól, pieprz. Lekko pot na średnim ogniu bez pokrywki. Przełóż na talerz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do mąki dodaj 1/2h.l. sól, wymieszaj i zwiń rybę. Rozbij jajka do miski, aby trochę się rozgrzały.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj olej na patelnię, podgrzej i usmaż rybę, aż będzie lekko rumiana po obu stronach.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelnię zwróć 1/2 warzyw, połóż rybę, przykryj pozostałymi warzywami. Ogrzewanie jest minimalne.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Szybko ugotuj nadzienie jajeczne: - dodaj 2 łyżki do jajek.mleko, sól, pieprz, wymieszaj. Wlać nadzienie na marynatę. Jajko bardzo szybko się układa, widelcem, aby zebrać je z wysp, które nie są zajęte przez ryby i zwrócić do marynaty. Po drodze oddzielając kawałki od siebie. Przykryj i odstaw na 7-10 minut. Delikatna, soczysta ryba jest gotowa !

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż na dużym naczyniu lub podawaj porcjami, dekorując ziołami. Smacznego !

W ten sposób możesz ugotować prawie każdą rybę, w której brakuje kości. Dodatkowo możesz użyć aromatycznych ziół i przypraw do ryb.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Gotowany różowy łosoś - 168   kcal/100g
  • Różowy łosoś świeży - 142   kcal/100g
  • Łosoś różowy - 169   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy