skład / składniki
metoda gotowania
1. Włóż mięso rekina do miski, zalej wodą, pozostaw na noc.
2. Gotujemy zielony groszek w lekko osolonej wodzie, a następnie wrzucamy do durszlaka, pozwalamy spłynąć płynowi. Groszek powinien pozostać delikatny, chrupiący.
2. Obierz marchewki, zetrzyj na tarce, smaż na oliwie z oliwek (weź niewielką część) na złoty kolor, wlej sos sojowy, gotuj na wolnym ogniu przez około minutę.
3. Steki z rekina dzielimy na filety, a następnie smażymy na pozostałej oliwie z oliwek przez 2-3 minuty z każdej strony. Przenosimy rybę na ręcznik papierowy.
4. Groszek i miętę układamy na półmisku, następnie kładziemy na nim rybę, na koniec polewamy sosem sojowym z marchewką. W razie potrzeby uzupełniamy danie kawałkami limonki.
podajemy na stole, bardzo smaczne z gotowanym ryżem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Limonka - 16 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Stek z rekina - 137 kcal/100g