stek z rekina Błękitnego na patelni

Spróbuj mięsa rekina! Soczysty, pachnący, pikantny! Stek z rekina Błękitnego gotowany na patelni to świetne danie na lunch lub kolację. Przed gotowaniem mięso rekina moczy się przez 8-10 godzin (zwykle pozostawia na noc), co pozwala usunąć nieodłączny nieprzyjemny zapach i gorycz.
Lenochka5Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 12 g
tłuszcze 37 % 10 g
węglowodany 19 % 5 g
157 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 10 h 40 min

1. Włóż mięso rekina do miski, zalej wodą, pozostaw na noc.

2. Gotujemy zielony groszek w lekko osolonej wodzie, a następnie wrzucamy do durszlaka, pozwalamy spłynąć płynowi. Groszek powinien pozostać delikatny, chrupiący.

2. Obierz marchewki, zetrzyj na tarce, smaż na oliwie z oliwek (weź niewielką część) na złoty kolor, wlej sos sojowy, gotuj na wolnym ogniu przez około minutę.

3. Steki z rekina dzielimy na filety, a następnie smażymy na pozostałej oliwie z oliwek przez 2-3 minuty z każdej strony. Przenosimy rybę na ręcznik papierowy.

4. Groszek i miętę układamy na półmisku, następnie kładziemy na nim rybę, na koniec polewamy sosem sojowym z marchewką. W razie potrzeby uzupełniamy danie kawałkami limonki.

podajemy na stole, bardzo smaczne z gotowanym ryżem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Limonka - 16   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Stek z rekina - 137   kcal/100g

Podobne przepisy