sieja morska z warzywami na patelni

zjedz piękną kolację! Zdrowe danie z dodatkiem warzyw! Sieja morska z warzywami gotowana na patelni świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami. Danie jest proste, a jednocześnie oryginalne. Warzywa są dobrane ze smakiem, okazuje się, że jest to świetny zbilansowany obiad!
NOTKA56Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 7 g
tłuszcze 35 % 8 g
węglowodany 35 % 8 g
127 kcal
IG: 88 / 0 / 13

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Obieramy ziemniaki, kroimy w średniej wielkości kostkę, układamy na blasze do pieczenia, posypujemy olejem roślinnym, doprawiamy solą i pieprzem, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez pół godziny do pięknego złotego koloru, od czasu do czasu mieszamy.

2. Umyj pieprz i kolendrę, wysusz. Pokrój paprykę w paski, drobno posiekaj kolendrę. Obierz cebulę i czosnek, pokrój cebulę na pół pierścienia, przepuść czosnek przez prasę. Umyj strąki fasoli, odetnij końce po obu stronach.

3. Smażyć warzywa na patelni z grubym dnem z dodatkiem oleju roślinnego przez 7-8 minut. Sieję morską natrzeć solą i pieprzem, smażyć na pozostałym oleju z obu stron do miękkości.

ryby serwujemy na porcjowanych talerzach, uzupełniamy pieczonymi ziemniakami i smażonymi warzywami, dekorujemy do smaku, na przykład plasterkami cytryny i ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Fasola zielona - 33   kcal/100g
  • Fasola - 33   kcal/100g
  • Sig - 144   kcal/100g

Podobne przepisy