Serce indyka w powolnej kuchence

Przygotuj proste, ale smaczne danie. Prawdziwy przysmak! Serce indyka w powolnej kuchence to danie, które jest łatwe i wystarczająco szybkie do przygotowania. Serca są pyszne w kremowym sosie i doskonale komponują się z prawie każdym dodatkiem. Świetna opcja na rodzinny obiad, ponieważ jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa!
777Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 13 g
tłuszcze 35 % 8 g
węglowodany 9 % 2 g
154 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 55 min

na początek przygotowujemy serca z indyka: myjemy, suszymy ręcznikami papierowymi, a następnie kroimy wzdłuż na krzyż. Nie zapomnij wyciąć żył. Powstałe kawałki ponownie spłukujemy, suszymy i odkładamy na razie.

obierz cebulę, pokrój ją na pół pierścienia. Włącz Multicooker w trybie "smażenie", wlej olej do miski, poczekaj, aż się rozgrzeje. Rozłóż cebulę i smaż, mieszając, przez 3 minuty.

Dodaj ćwiartki serc, posyp je solą, wymieszaj, a następnie zamknij pokrywkę i gotuj wszystko razem w trybie "Duszenia" przez 15 minut.

wlej śmietanę, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut, po czym otwórz pokrywkę, wlej mąkę i zamieszaj.

serca są gotowe do podania!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Serce indyka - 128   kcal/100g

Podobne przepisy