saute warzywa z cukinią marchewką pieprzem

Świetne bezmięsne danie z każdego soczystego warzywa. Smażone warzywa to świetne danie sezonowe. Teraz, gdy świeże warzywa są dostępne prawie przez cały rok, można je gotować nie tylko jesienią. Chociaż z warzyw sezonowych danie jest nadal zdrowsze i smaczniejsze. Saute z warzyw można podawać jako danie główne w dni postu, w tym przypadku doskonale nadaje się jako dodatek do gotowanych ziemniaków. Możesz użyć saute jako gorącej lub zimnej przekąski, jako dodatek do mięsa, ryb, drobiu. Saute można gotować nie tylko na patelni, ale można je upiec w piekarniku
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 58 % 11 g
węglowodany 37 % 7 g
124 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj zestaw produktów: marchew, cukinia, słodka czerwona papryka (możesz Dowolna, możesz wielokolorowa - będzie piękniejsza), pomidor, cebula, czosnek, olej słonecznikowy, sól. Weź swoje ulubione przyprawy do smaku, w tym przypadku mam kminek, groszek peertz, aparica.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj i pokrój wszystkie warzywa. Marchew-cienkie kostki lub paski, cebula - średniej wielkości kostka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Słodka papryka i cukinia-pokrojona w kostkę lub plasterki, cukinia jest większa, aby po obróbce cieplnej nie zamieniła się w owsiankę. Ogólnie rzecz biorąc, saute będzie smaczniejsze, jeśli wszystkie warzywa zostaną ugotowane - al-dente, jak mówią Francuzi (stopień lekkiej niedogotowania).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W rondlu lub rondlu rozgrzej olej słonecznikowy, najpierw usmaż cebulę, aż będzie lekko przezroczysta, a dopiero potem dodaj resztę warzyw. Smażona cebula dopełnia całe danie. Następnie dodaj zmiażdżone ząbki czosnku, marchewki, kontynuuj smażenie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj przygotowaną cukinię, delikatnie wymieszaj saute.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wprowadź słodką czerwoną paprykę do smażenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dopraw saute przyprawami i gotuj wszystko razem do pożądanej miękkości. Saute warzywa są szczególnie smaczne, gdy warzywa zachowują swoją integralność, nie gotują się i nie zamieniają w owsiankę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Saute warzywa są gotowe! Podawaj jako główne danie bezmięsne na lunch lub kolację, jako dodatek do mięsa, ryb, drobiu, możesz podawać z gotowanymi ziemniakami jako przystawkę lub gęsty sos warzywny.

saute warzywne można przygotować z dowolnego zestawu warzyw, które posiadasz. Może to być cukinia, bakłażan, każdy rodzaj kapusty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy