skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj zestaw produktów: marchew, cukinia, słodka czerwona papryka (możesz Dowolna, możesz wielokolorowa - będzie piękniejsza), pomidor, cebula, czosnek, olej słonecznikowy, sól. Weź swoje ulubione przyprawy do smaku, w tym przypadku mam kminek, groszek peertz, aparica.
Krok 2:
Dobrze umyj i pokrój wszystkie warzywa. Marchew-cienkie kostki lub paski, cebula - średniej wielkości kostka.
Krok 3:
Słodka papryka i cukinia-pokrojona w kostkę lub plasterki, cukinia jest większa, aby po obróbce cieplnej nie zamieniła się w owsiankę. Ogólnie rzecz biorąc, saute będzie smaczniejsze, jeśli wszystkie warzywa zostaną ugotowane - al-dente, jak mówią Francuzi (stopień lekkiej niedogotowania).
Krok 4:
W rondlu lub rondlu rozgrzej olej słonecznikowy, najpierw usmaż cebulę, aż będzie lekko przezroczysta, a dopiero potem dodaj resztę warzyw. Smażona cebula dopełnia całe danie. Następnie dodaj zmiażdżone ząbki czosnku, marchewki, kontynuuj smażenie.
Krok 5:
Następnie dodaj przygotowaną cukinię, delikatnie wymieszaj saute.
Krok 6:
Wprowadź słodką czerwoną paprykę do smażenia.
Krok 7:
Dopraw saute przyprawami i gotuj wszystko razem do pożądanej miękkości. Saute warzywa są szczególnie smaczne, gdy warzywa zachowują swoją integralność, nie gotują się i nie zamieniają w owsiankę.
Krok 8:
Saute warzywa są gotowe! Podawaj jako główne danie bezmięsne na lunch lub kolację, jako dodatek do mięsa, ryb, drobiu, możesz podawać z gotowanymi ziemniakami jako przystawkę lub gęsty sos warzywny.
saute warzywne można przygotować z dowolnego zestawu warzyw, które posiadasz. Może to być cukinia, bakłażan, każdy rodzaj kapusty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g