krewetki z tamaryndowcem i czosnkiem

zaangażuj się w tajskie jedzenie! Pyszne danie z owoców morza! Krewetki z tamaryndowcem i czosnkiem mają pikantny, a jednocześnie łagodny smak. Krewetki nie powinny być smażone na raz, ale partiami, aby były dobrze ugotowane. Przepis wykorzystuje łodygi kolendry, możesz również wziąć korzenie, myjąc je i czyszcząc. Cukier najlepiej stosować brązowy lub palmowy. Bardzo smaczne jest podawanie takich krewetek z gotowanym ryżem i świeżymi ziołami kolendry.
TatkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 11 g
tłuszcze 6 % 2 g
węglowodany 58 % 18 g
132 kcal
IG: 44 / 0 / 56

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1. Smarujemy patelnię olejem roślinnym, wysyłamy do ognia, smażymy krewetki po obu stronach, aby każda z nich była dobrze ugotowana.

2. Obieramy chili z nasion, obieramy również czosnek i cebulę. Za pomocą blendera posiekaj cebulę, czosnek, chili, łodygi kolendry.

3. Do powstałej zawiesiny dodajemy koncentrat tamaryndowca i sos rybny, wlewamy cukier, wlewamy bulion, mieszamy, wysyłamy do ognia, doprowadzamy do wrzenia.

4. Gdy sos się zagotuje, włóż do niego krewetki, ponownie zagotuj i zdejmij z ognia.

podawaj na gorąco, w razie potrzeby możesz udekorować ryżem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Tamaryndowiec - 239   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy