skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj grzyby i pokrój na talerze.
2. Obierz i posiekaj czosnek.
3. Rozgrzej patelnię z olejem na średnim ogniu, rozłóż czosnek i gotuj przez minutę.
4. Dodaj grzyby i gotuj, aż cały nadmiar wilgoci wyparuje (około 5 minut).
5. Wsyp mąkę, wymieszaj z grzybami i gotuj przez 3-4 minuty, aż mąka stanie się złotobrązowa (na dnie patelni).
6. Wlej bulion i wszystko dobrze wymieszaj. Ważne jest, aby dokładnie wymieszać, aby nie było grudek mąki.
7. Dodaj gałązki tymianku i szałwii, świeżo zmielony czarny pieprz i sól na patelnię. Wszystko dobrze wymieszaj.
8. Pozwól sosowi się zagotować, a następnie zmniejsz nieco ciepło i gotuj, ciągle mieszając, przez 7-8 minut (do pożądanej gęstości).
9. Posmakuj sosu i w razie potrzeby dodaj sól.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Bulion warzywny - 13 kcal/100g
- Szałwia świeża - 58 kcal/100g