sos grzybowy chudy

pyszny dodatek do bezmięsnego posiłku. Ugotuj i posmakuj! Sos grzybowy chudy urozmaica menu w tym okresie. Możesz podawać go z dowolnym dodatkiem. Dobrze komponuje się z warzywami, tłuczonymi ziemniakami, zbożami i makaronem. Świeże zioła harmonijnie uzupełniają smak i dodają wyrafinowania, ale w ostateczności można je zastąpić suszoną wersją.
♥tatyna♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 50 % 7 g
węglowodany 36 % 5 g
92 kcal
IG: 40 / 0 / 60

metoda gotowania

Czas gotowania: 40 min

1. Umyj grzyby i pokrój na talerze.

2. Obierz i posiekaj czosnek.

3. Rozgrzej patelnię z olejem na średnim ogniu, rozłóż czosnek i gotuj przez minutę.

4. Dodaj grzyby i gotuj, aż cały nadmiar wilgoci wyparuje (około 5 minut).

5. Wsyp mąkę, wymieszaj z grzybami i gotuj przez 3-4 minuty, aż mąka stanie się złotobrązowa (na dnie patelni).

6. Wlej bulion i wszystko dobrze wymieszaj. Ważne jest, aby dokładnie wymieszać, aby nie było grudek mąki.

7. Dodaj gałązki tymianku i szałwii, świeżo zmielony czarny pieprz i sól na patelnię. Wszystko dobrze wymieszaj.

8. Pozwól sosowi się zagotować, a następnie zmniejsz nieco ciepło i gotuj, ciągle mieszając, przez 7-8 minut (do pożądanej gęstości).

9. Posmakuj sosu i w razie potrzeby dodaj sól.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g
  • Szałwia świeża - 58   kcal/100g

Podobne przepisy