biszkopt z pigwy w karmelu

pigwa nabiera prawdziwie Królewskiego smaku w tym cieście. Szczerze mówiąc-nie lubię pigwy. Pamiętam kilka lat temu ugotowałem z nią wołowinę i tak bardzo nie podobał mi się jej smak, że zarekwirowałem ją ponownie kupić. Ale kilka miesięcy temu zobaczyłem piękne żółte owoce i nie mogłem się oprzeć. I nie żałowałem. W tym cieście smak pigwy ujawnił się po prostu luksusowo.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 15 % 8 g
węglowodany 76 % 41 g
254 kcal
IG: 7 / 2 / 90

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Farsz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój pigwę na małe kliny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier i pigwę. Smażyć, mieszając, aż cukier się karmelizuje.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś pigwę z syropem do naczynia do pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz jajka z cukrem i cukrem waniliowym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubijaj, aż masa rozjaśni się i zwiększy objętość.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Produkty do robienia ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przesiej mąkę i Dodaj części do ciasta. Skoncentruj się na konsystencji ciasta, pamiętaj, że mąka może zająć więcej lub mniej niż w przepisie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mieszaj, aż będzie gładka. Ciasto powinno być płynne, jak pokazano na poniższym zdjęciu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej ciasto na pigwę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ostrożnie odwróć gotowe ciasto, aby nadzienie znalazło się na wierzchu i pokrój na kawałki.

moja forma jest silikonowa, więc nie smarowałem jej niczym. Jeśli masz zwykłą metalową formę, lepiej przykryć ją pergaminem.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pigwa - 40   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy