naleśniki na Kuleszy
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Włóż kaszę jaglaną do dużej miski, wlej mleko, wymieszaj.
2. Dodaj sól i cukier, ponownie wymieszaj. Możesz użyć miksera lub blendera, aby uzyskać większą jednorodność ciasta.
3. Rozbijamy jajko na przyszłe ciasto, wlewamy stopione masło, ponownie mieszamy.
4. Przesiej mąkę, wlej do niej drożdże, zamieszaj.
5. Mieszamy mąkę z resztą składników, odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.
6. Podgrzewamy patelnię, smarujemy ją olejem i pieczemy naleśniki z obu stron, ponownie smarując powierzchnię patelni olejem przed każdym naleśnikiem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g