kurczak z escarole

gotuj kurczaka pysznie! Zaskakująco prosty przepis! Kurczak escarole to kompletne drugie danie, które można udekorować lub podać samodzielnie. Filet z kurczaka jest wstępnie smażony na oliwie z oliwek, przy okazji oliwę z oliwek można zastąpić dowolnymi innymi warzywami. Escarole blanszuje się we wrzącej wodzie przed gotowaniem, dzięki czemu staje się bardziej miękki i szybciej gotuje się na patelni.
svetikSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 68 % 17 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 8 % 2 g
132 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Escarole pokroić w szerokie paski, blanszować we wrzącej wodzie przez 1 minutę, a następnie złożyć na sicie.

2. Filet z kurczaka umyć, osuszyć, smażyć na oliwie z oliwek pod zamkniętą pokrywką po obu stronach, aż będzie lekko rumiany.

3. Obieramy czosnek, rozprowadzamy do kurczaka, zmniejszamy ogień do minimum, przyprawiamy kurczaka & amp; nbsp; czerwonym i czarnym pieprzem, solą.

4. Cebulę obieramy, cienko kroimy w półpierścienie, dodajemy do kurczaka wraz z escarole, & amp;nbsp; trzymamy w ogniu jeszcze przez kilka minut.

5. Przed podaniem posyp cienkimi plasterkami sera pecorino.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Escarole - 16   kcal/100g
  • Ser owczy - 341   kcal/100g

Podobne przepisy