gulasz warzywny z kurczakiem

pyszne, satysfakcjonujące, aromatyczne! Z orientalnymi nutami!
LidiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 7 g
tłuszcze 35 % 8 g
węglowodany 35 % 8 g
124 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój kurczaka na małe kawałki i smaż na złoty kolor soli. Przenieś do dużego garnka z grubym dnem lub kotłem (Mam 5, 5 litra). Rozłóż połowę cebuli pokrojonej w półpierścienie. Posyp przyprawami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pozostałą cebulę smażymy na patelni, na której smażono kurczaka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Grubo pokrój marchewki, rozłóż warstwę na cebuli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż grubo posiekane ziemniaki. Jeśli ziemniaki nie są duże, możesz je w całości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dopraw przyprawami, dodaj posiekany czosnek i zioła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż smażoną cebulę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Warstwa grubo posiekanej papryki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pomidory w kółkach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp przyprawami. Dodaj zioła i czosnek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Grubo posiekaj kapustę, sól, dodaj sos sojowy, przyprawy.połóż gęstą warstwę na wierzchu. Nie wstydź się, że wszystko wystaje z patelni. Podczas marudzenia wszystko się uspokoi.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryty pokrywką. Włącz najsłabszy ogień i zapomnij o 2-3 godzinach. Czas zależy od ilości produktów. NIC NIE PRZESZKADZAĆ! Wymieszaj, gdy wszystko będzie gotowe. Na koniec smakujemy, doprowadzamy do smaku i podajemy w głębokim naczyniu posypanym ziołami. Smacznego!

opcjonalnie możesz dodać cukinię i bakłażana. Latem gotuję z nimi!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Kolendra Zielona - 25   kcal/100g

Podobne przepisy