zapiekanka z bakłażana z mielonym mięsem
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pokrój 2/3 bakłażana w cienkie pierścienie,
Krok 2:
A grubą część słomką.
Krok 3:
Posolić pierścienie i po pół godzinie spłukać.
Krok 4:
Pokrój pomidora w krążki, cebulę w paski, zetrzyj marchewkę,
Krok 5:
Posiekaj zioła i czosnek.
Krok 6:
Na dobrze rozgrzanej, natłuszczonej patelni smażyć dodając po kolei:
Krok 7:
Czosnek,
Krok 8:
Cebula,
Krok 9:
Marchewki i bakłażany w paski.
Krok 10:
W wysmarowanej tłuszczem formie ułóż połowę warzyw.
Krok 11:
Dodaj drugą połowę warzyw do mięsa mielonego,
Krok 12:
Tam sól, pieprz, zioła.
Krok 13:
Rozłóż mięso mielone na warzywach,
Krok 14:
Na nim mieszane są pierścienie bakłażana i pomidorów.
Krok 15:
Posmaruj kwaśną śmietaną i piecz w 180° przez 20 minut.
Krok 16:
Wyjmij formę z piekarnika i dodaj starty ser.
Krok 17:
Wstaw do piekarnika na kolejne 20 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g