zapiekanka z bakłażana z mielonym mięsem

Warzywa, Mięso i ser. Niesamowite połączenie w dowolnych przepisach. To jedno z moich ulubionych potraw, prawdopodobnie potem że uwielbiam zarówno mięso, jak i bakłażany i ich połączenie, które jest pokryte apetyczną surową skórką. Używam mielonego kurczaka lub indyka,ale możesz wziąć dowolne mięso, które wolisz.
11topcomAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 8 g
tłuszcze 61 % 17 g
węglowodany 11 % 3 g
201 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój 2/3 bakłażana w cienkie pierścienie,

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    A grubą część słomką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posolić pierścienie i po pół godzinie spłukać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój pomidora w krążki, cebulę w paski, zetrzyj marchewkę,

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj zioła i czosnek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na dobrze rozgrzanej, natłuszczonej patelni smażyć dodając po kolei:

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Czosnek,

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Cebula,

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Marchewki i bakłażany w paski.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W wysmarowanej tłuszczem formie ułóż połowę warzyw.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj drugą połowę warzyw do mięsa mielonego,

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Tam sól, pieprz, zioła.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż mięso mielone na warzywach,

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na nim mieszane są pierścienie bakłażana i pomidorów.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posmaruj kwaśną śmietaną i piecz w 180° przez 20 minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wyjmij formę z piekarnika i dodaj starty ser.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wstaw do piekarnika na kolejne 20 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy