skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Oto wszystkie niezbędne składniki na naleśniki
Krok 2:
Ciasto naleśnikowe według tego przepisu jest bardzo łatwe do zrobienia - wbijamy jajka do głębokiego naczynia, dodajemy sól, cukier, olej roślinny
Krok 3:
Dodaj mleko
Krok 4:
Lekko wymieszaj trzepaczką
Krok 5:
Dodaj mąkę
Krok 6:
Wszystko dobrze wymieszaj - teraz ciasto jest grube i bez grudek, więc musimy
Krok 7:
Wlej wrzącą wodę cienkim strumieniem, nie przestając mieszać
Krok 8:
Patelnia jest dobrze podgrzewana i smarowana kawałkiem masła, ja zawsze smaruję patelnię w staromodny sposób kawałkiem świeżego smalcu-naleśniki nigdy nie przyklejają się do patelni
Krok 9:
Naleśniki smażyć szybko, dosłownie 1-2 minuty z każdej strony. Jestem pewien, że z takim ciastem nawet pierwszy naleśnik nie wyjdzie nierówny
Krok 10:
Do nadzienia potrzebujemy następujących składników: ziemniaki, grzyby i cebula
Krok 11:
Podczas smażenia naleśników równolegle gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie
Krok 12:
Na oleju roślinnym smażyć cebulę na złoty kolor
Krok 13:
Podczas smażenia cebuli drobno posiekaj grzyby
Krok 14:
Podsmaż grzyby razem z cebulą, aż płyn wyparuje
Krok 15:
Sól, pieprz do smaku
Krok 16:
Podczas przygotowywania nadzienia nasze cienkie naleśniki są gotowe
Krok 17:
Ziemniaki zamieniamy w tłuczone ziemniaki w dowolny dogodny sposób, zawsze robię to w staromodny sposób za pomocą tłuczka. Aby nadzienie nie było suche, dodaję trochę bulionu ziemniaczanego
Krok 18:
Dodaj smażone grzyby do puree i wymieszaj
Krok 19:
Aromatyczne pyszne nadzienie do naleśników jest gotowe
Krok 20:
Teraz najciekawsza i długo oczekiwana część - na każdy naleśnik kładziemy trochę nadzienia, około 1 stołu. l.
Krok 21:
Złóż krawędzie naleśnika do środka
Krok 22:
A teraz skręć w rurkę
Krok 23:
Pieczemy naleśniki z ziemniakami i grzybami w piekarniku w 180 stopniach przez 20 minut lub smażymy na patelni na maśle, jak wolisz - i tak i tak bardzo smaczne
Krok 24:
Podajemy naleśniki ze śmietaną, ale zapewniam cię, nawet jeśli nie miałeś kwaśnej śmietany w domu, w tej formie naleśniki są również bardzo, bardzo smaczne
Krok 25:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól kuchenna - 0 kcal/100g