skład / składniki
metoda gotowania
do przygotowania bazy Nagisaer potrzebujemy-3 kg ziemniaków. Ziemniaki należy obrać i podzielić na pół. Ugotuj połowę do miękkości i zrób z niej tłuczone ziemniaki, ostudź. Drugą połowę ziemniaków należy zetrzeć na drobnej tarce. Podczas pocierania ziemniaki wydzielają sok. Powstałą startą masę należy wycisnąć z nadmiaru soku przez gazę. Zbierz powstały sok w jednym pojemniku i po kilku minutach powoli spuść, skrobia pozostanie na dnie pojemnika-dodaj tę skrobię do startych, wyciśniętych ziemniaków. Wymieszaj 2 rodzaje ziemniaków-gotowane i starte.
do przygotowania nadzienia z mięsa mielonego. Weź 2 rodzaje mielonego mięsa po 200 gramów, wołowinę i wieprzowinę, wymieszaj i dodaj do niego cebulę startą na drobnej tarce, sól i pieprz do smaku. Jeszcze raz dobrze wymieszaj-nadzienie mięsne jest gotowe.
aby przygotować nadzienie z twarogu-weź 300 gramów twarogu, dodaj do niego jedno jajko. Posolić do smaku i zmielić na bardziej jednorodną masę. Nadzienie twarogowe jest gotowe.
aby przygotować Nagisaer-weź masę ziemniaczaną i ugotuj bułki, dociśnij je, aż powstanie okrąg. Włóż nadzienie do koła ziemniaczanego, uformuj wzdłuż konturu i ponownie dociśnij dłonią wzdłuż szwu, aby uzyskać "ciasto". Gotuj Nagisaer na gorącej patelni na oleju słonecznikowym na złoty kolor. Ważne! Konieczne jest gotowanie Nagisaera na małym ogniu, aż nadzienie będzie gotowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g