najprostsze ciasto Makowe bez mąki
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Będzie potrzebować Formy do pieczenia.
Krok 2:
Zmiel mak na młynku do kawy.
Krok 3:
Ubij białka z połową cukru na stabilną pianę.
Krok 4:
Ubij masło z pozostałym cukrem, dodaj wanilię i żółtka.
Krok 5:
Wymieszaj z makiem.
Krok 6:
Stopniowo dodawaj ubite białka.
Krok 7:
Rozłóż ciasto równomiernie w formie.
Krok 8:
Piec w temperaturze 175° przez 25-30 minut.
Krok 9:
Udekoruj według własnego gustu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g