najprostsze ciasto Makowe bez mąki

Szybki, dietetyczny deser. Minimum produktów. Bardzo ciekawy w smaku i łatwy w przygotowaniu placek makowy. Dotyczy to również osób zainteresowanych przepisami bezglutenowymi. Mąka nie jest zawarta w jego składzie, podstawą jest mak.
11topcomAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 11 g
tłuszcze 53 % 33 g
węglowodany 29 % 18 g
417 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Będzie potrzebować Formy do pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel mak na młynku do kawy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij białka z połową cukru na stabilną pianę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij masło z pozostałym cukrem, dodaj wanilię i żółtka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj z makiem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Stopniowo dodawaj ubite białka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż ciasto równomiernie w formie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piec w temperaturze 175° przez 25-30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Udekoruj według własnego gustu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g

Podobne przepisy