domowa kiełbasa wieprzowo-smalcowa
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
1. Moja wieprzowina, pokroić tak małe, jak to możliwe. Smalec jest również mielony nożem.
2. Obierz czosnek, zmiażdż w moździerzu razem z goździkami.
3. W dużej misce łączymy wieprzowinę, smalec, czosnek z goździkami, wlewamy sól, dodajemy saletrę i czarny pieprz, wlewamy wodę, wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
4. Przykryj miskę ręcznikiem, pozostaw powstałą masę na jeden dzień, a następnie wypełnij ją jelitami.
5. Co 20 cm bandażujemy nadziewane jelita, zawieszamy do wyschnięcia w wentylowanym pomieszczeniu na kilka dni.
kiełbasę można podsmażyć, a przed podaniem usmażyć.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Saletra - 0 kcal/100g
- Jelita wieprzowe - 602 kcal/100g