Domowa kiełbasa wieprzowo-smalcowa

domowe dania mięsne to najlepsza rzecz do zrobienia! Domowa kiełbasa to smaczna sprawa, ale dość żmudna. Ten przepis nie jest skomplikowany, dzięki niemu kiełbasa jest bardzo smaczna i aromatyczna.
TajasikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 13 g
tłuszcze 67 % 29 g
węglowodany 2 % 1 g
316 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 D 2 h

1. Moja wieprzowina, pokroić tak małe, jak to możliwe. Smalec jest również mielony nożem.

2. Obierz czosnek, zmiażdż w moździerzu razem z goździkami.

3. W dużej misce łączymy wieprzowinę, smalec, czosnek z goździkami, wlewamy sól, dodajemy saletrę i czarny pieprz, wlewamy wodę, wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

4. Przykryj miskę ręcznikiem, pozostaw powstałą masę na jeden dzień, a następnie wypełnij ją jelitami.

5. Co 20 cm bandażujemy nadziewane jelita, zawieszamy do wyschnięcia w wentylowanym pomieszczeniu na kilka dni.

kiełbasę można podsmażyć, a przed podaniem usmażyć.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Saletra - 0   kcal/100g
  • Jelita wieprzowe - 602   kcal/100g

Podobne przepisy