Wertuta z kapustą

świetny przepis na ciasto wyciągowe! To przepis na chude wypieki, pomimo braku jajek i masła, wirówki są bardzo smaczne. Możesz użyć dowolnego nadzienia, takiego jak tłuczone ziemniaki lub dżem. Najważniejsze jest rozwałkowanie cienkiego ciasta. Możesz używać wirówek, zarówno na gorąco, jak i na zimno. Świetna opcja do pieczenia podczas postu.
VyuskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 13 % 6 g
węglowodany 74 % 34 g
211 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem. Rozłóż cebulę i smaż na złoty kolor. Następnie dodaj kapustę, tutaj do wyboru możesz wziąć świeżą lub kiszoną. Dodaj do cebuli i gotuj na wolnym ogniu, aż kapusta będzie gotowa. Zdejmij patelnię z ognia, pozwól kapuście trochę ostygnąć.

2. Wlej wodę do głębokiego naczynia i wlej sól, mieszaj, aż się rozpuści. Wlej olej słonecznikowy i dodaj mąkę. Ciasto zostawiamy na stole, gdzieś na 30 minut.

3. Podziel ciasto na 8 części i rozwałkuj każdą grudkę ciasta bardzo cienko. Powierzchnia, na której toczymy, jest smarowana olejem roślinnym.
4. Rozłóż nadzienie na rozwałkowanym cieście i rozprowadź. Najpierw zwijamy się w rolkę, a następnie w spiralę.

5. Gotuj w piekarniku na średnim ogniu przez około 30 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy