skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotuj rybę: odetnij płetwy i głowę, usuń wnętrzności, umyj pod bieżącą wodą, a następnie oddziel filety od kości grzbietowej, usuń skórkę. Włóż kości, głowę, płetwy do rondla, zalej wodą, Wyślij do ognia. Gotuj bulion przez około 45 minut, a następnie przecedź przez drobne sito.
2. Włóż chleb do miski i zalej ciepłą wodą, pozwól mu puchnąć, a następnie wyciśnij nadmiar wilgoci.
3. Obierz cebulę, smaż na oleju roślinnym do miękkości, a następnie przepuść przez maszynę do mięsa wraz z filetem rybnym i chlebem.
4. Dodaj jajko do powstałego mięsa mielonego, dodaj sól, wymieszaj. Zwilż ręce wodą i uformuj klopsiki z mielonego mięsa, zwiń je w mąkę, włóż do żaroodpornej formy, uprzednio posmaruj masłem. Piecz klopsiki w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut.
5. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Obierz również marchewki, umyj, zetrzyj na grubej tarce. Smażyć warzywa na oleju roślinnym do miękkości, następnie wlać bulion rybny, dodać śmietanę i sól.
6. Gdy sos się zagotuje, polej nim klopsiki i piecz przez 45 minut, obniżając temperaturę do 180 stopni.
podawaj na ciepło, posypane świeżym posiekanym koperkiem.
smacznego dla Twoich dzieci i dobrego zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Rosół rybny - 49 kcal/100g