klopsiki rybne dla dzieci

zdrowe i bardzo smaczne danie dla Twoich dzieci! Ryby są bardzo przydatne dla normalnego rozwoju ciała dziecka, ale nie wszystkie dzieci lubią je jeść. Moja mama (i ukochana babcia w niepełnym wymiarze godzin) jest kucharką i nauczyła mnie wielu sztuczek w gotowaniu. Oto na przykład klopsiki rybne, które dzieci jedzą za dwa policzki. Dzielę się przepisem-gotuj swoje dzieci, jest bardzo smaczny!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 10 g
tłuszcze 20 % 6 g
węglowodany 47 % 14 g
151 kcal
IG: 14 / 21 / 64

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 40 min

1. Przygotuj rybę: odetnij płetwy i głowę, usuń wnętrzności, umyj pod bieżącą wodą, a następnie oddziel filety od kości grzbietowej, usuń skórkę. Włóż kości, głowę, płetwy do rondla, zalej wodą, Wyślij do ognia. Gotuj bulion przez około 45 minut, a następnie przecedź przez drobne sito.

2. Włóż chleb do miski i zalej ciepłą wodą, pozwól mu puchnąć, a następnie wyciśnij nadmiar wilgoci.

3. Obierz cebulę, smaż na oleju roślinnym do miękkości, a następnie przepuść przez maszynę do mięsa wraz z filetem rybnym i chlebem.

4. Dodaj jajko do powstałego mięsa mielonego, dodaj sól, wymieszaj. Zwilż ręce wodą i uformuj klopsiki z mielonego mięsa, zwiń je w mąkę, włóż do żaroodpornej formy, uprzednio posmaruj masłem. Piecz klopsiki w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut.

5. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Obierz również marchewki, umyj, zetrzyj na grubej tarce. Smażyć warzywa na oleju roślinnym do miękkości, następnie wlać bulion rybny, dodać śmietanę i sól.

6. Gdy sos się zagotuje, polej nim klopsiki i piecz przez 45 minut, obniżając temperaturę do 180 stopni.

podawaj na ciepło, posypane świeżym posiekanym koperkiem.

smacznego dla Twoich dzieci i dobrego zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Rosół rybny - 49   kcal/100g

Podobne przepisy