skład / składniki
metoda gotowania
1. Myjemy cukinię, obieramy (jeśli jest bardzo młoda - nie trzeba jej obierać), wcieramy na grubej tarce. Odstaw cukinię na 5 minut, a następnie wyciśnij powstały sok.
2. Posolić masę, rozbić jajka, dodać sodę gaszoną octem, a także wlać mąkę. Zagniatamy gęste ciasto, grubsze niż naleśniki.
3. Obierz cebulę, posiekaj ostrym nożem i połącz z mięsem mielonym, solą, wymieszaj.
4. Wlej olej roślinny na dobrze rozgrzaną patelnię, użyj łyżki stołowej, aby rozprowadzić ciasto z cukinii ,a na nim trochę mięsa mielonego (1-1, 5 łyżeczki), a następnie ponownie przykryj ciastem, ale już cienką warstwą (jeśli wlejesz za dużo, biel nie usmaży się i pozostanie surowa w środku).
5. Smaż z jednej strony przez 4 minuty, a następnie odwróć na drugą stronę, przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez kolejne 3 minuty, po czym zdejmij pokrywkę i pozwól białym brązowieć przez minutę.
6. Gotowe białka przenosimy do głębokiej miski, przykrywamy pokrywką i pozwalamy "chodzić" przez 15 minut.
to wszystko, nic skomplikowanego)
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g