skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej kefir do miski, rozbij jajko, wymieszaj masę trzepaczką. Dodaj sól, cukier i sodę, przesiej mąkę, wymieszaj masę trzepaczką. Ciasto powinno być jednorodne, konsystencja przypominająca ciasto na naleśniki.
2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, smażyć na oleju roślinnym na piękny złoty kolor. Następnie dodaj mielone mięso do cebuli, dodaj sól, czarny pieprz i przyprawy do mięsa. Smaż nadzienie przez 2 minuty, dobrze ugniatając masę widelcem. Włóż gotowe nadzienie do miski.
3. Rozgrzej patelnię, wlej olej roślinny. Za pomocą łyżki stołowej ułóż naleśniki na patelni, pozwól im "związać się" przez 1-2 minuty, a następnie umieść nadzienie mięsne (1,5 łyżeczki) na środku każdego ciasta i polej łyżką ciasta, Odwróć na drugą stronę. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez kolejne 2 minuty, aż utworzy się złoty kolor.
oto, jakie piękne okazały się białe! Palce lizać)
podawaj ze śmietaną, więc smakuje podwójnie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g