Puree z cukinii z filetem z kurczaka

Przygotuj pyszne i zdrowe puree dla swojego ulubionego dziecka! Cukinia jest bardzo przydatnym warzywem, zawiera wiele witamin i pierwiastków śladowych. Nie powoduje alergii i dlatego zaleca się podawanie go z pierwszym pokarmem uzupełniającym. Wyjątkowy smak cukinii w połączeniu z delikatnym kurczakiem zachwyci Twoje dziecko! Przygotuj pyszne i zdrowe posiłki w domu!
Christina_AAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 6 g
tłuszcze 17 % 2 g
węglowodany 33 % 4 g
62 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

1. Gotuj filet z kurczaka.

2. Podczas gotowania kurczaka zajmiemy się cukinią. Myjemy go i obieramy ze skóry. Następnie gotujemy w dowolny dogodny sposób: możesz ugotować cukinię w rondlu z niewielką ilością wody lub gotować na parze.

3. Połącz gotowaną cukinię z filetem z kurczaka i ubij blenderem w puree. Sól do smaku i dodaj gorące mleko i kawałek masła.

4. Udekoruj zielenią m kawałkami fileta z kurczaka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy