skład / składniki
metoda gotowania
na ciasto maślane musisz przygotować ciasto. Pożądane jest, aby produkty miały temperaturę pokojową, a masło było miękkie.
1. Dodaj drożdże do ciepłego mleka, cukier 1 łyżka. L. i przesiana mąka. Ciasto powinno być gęste jak śmietana. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu i przykrywamy ręcznikiem.
2. Gdy na cieście zaczęły pojawiać się bąbelki, dodajemy pozostałe składniki: jajka, cukier waniliowy, masło, sól i przesianą mąkę.
wszystko dokładnie zagniatamy, ciasto powinno stać się jednorodne bez grudek.
3. Pozostaw w misce, aby podnieść, przykryj ręcznikiem i poczekaj. Ciasto powinno pasować 2 razy, po czym zaczynamy formować nasze ciasta.
4. Rozwałkuj okrąg ciasta i umieść na środku 1 łyżeczki. dżem i dobrze ściśnij krawędzie.
5. Strząsamy nadmiar mąki z placków i smażymy na oleju roślinnym z obu stron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g