kurczak w słodko-kwaśnym sosie z pomarańczami
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Aby przygotować danie, weź 1 pomarańczę i wyciśnij z niej sok, wymieszaj z miodem.
2. Rozcieńczamy i dobrze mieszamy skrobię w wodzie, aby nie było grudek i dodajemy ocet i czosnek.
3. Na oleju smażyć kawałki fileta z kurczaka na dużym ogniu, aż powstanie złoty kolor i wlać sok pomarańczowy i rozcieńczoną skrobię.
dodaj sól i chili.
4. Mieszaj szybko, gotuj, aż sos zgęstnieje.
5. Udekoruj sezamem i podawaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sól kuchenna - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g