kurczak w słodko-kwaśnym sosie z pomarańczami

jasne danie na romantyczny lub świąteczny stół! W moim domu uwielbiają dania z kurczaka w dowolnej formie i wczoraj postanowiłem ugotować ten niezwykły przepis, mój mąż wybredny był po prostu zachwycony! Najdelikatniejszy filet z kurczaka w połączeniu ze słodko-kwaśnym sosem to bajka. Chcę podzielić się tym przepisem, ugotuj go bardzo smacznie!
vasilnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 11 g
tłuszcze 17 % 5 g
węglowodany 47 % 14 g
132 kcal
IG: 60 / 0 / 40

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

1. Aby przygotować danie, weź 1 pomarańczę i wyciśnij z niej sok, wymieszaj z miodem.
2. Rozcieńczamy i dobrze mieszamy skrobię w wodzie, aby nie było grudek i dodajemy ocet i czosnek.
3. Na oleju smażyć kawałki fileta z kurczaka na dużym ogniu, aż powstanie złoty kolor i wlać sok pomarańczowy i rozcieńczoną skrobię.
dodaj sól i chili.
4. Mieszaj szybko, gotuj, aż sos zgęstnieje.
5. Udekoruj sezamem i podawaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g

Podobne przepisy