skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wymieszaj cukier z kakao i szczyptą soli, aby zapobiec tworzeniu się grudek kakao.
Krok 2:
Zalej gorącą wodą i zamieszaj.
Krok 3:
Wprowadź skrobię.
Krok 4:
Stopniowo wprowadzaj mąkę.
Krok 5:
Dodaj sodę i dobrze wymieszaj, na raz pojawi się wiele bąbelków.
Krok 6:
Dodaj olej.
Krok 7:
Piec na natłuszczonej, dobrze rozgrzanej patelni. Zrób małe grube naleśniki, ponieważ są bardzo delikatne i ostrożnie odwróć. Pieczone niemal natychmiast.
podawaj na gorąco z rozpuszczoną czekoladą lub dżemem. Możesz dodać więcej cukru lub kakao-wszystko według własnych upodobań.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że do udanego pieczenia naleśników ważne jest nie tylko dobre ciasto, ale także odpowiednio dobrana patelnia (lepiej użyć specjalnego naleśnika, na którym nic innego nie jest gotowane lub żeliwne). Patelnia musi być dobrze rozgrzana i naoliwiona, w przeciwnym razie naleśniki będą się do niej przyklejać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal / 100g