rumsztyk z mielonego mięsa
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Bierzemy filet wołowy i dobrze go myjemy. Jeśli są żyły, Filmy, należy je odciąć.
2. Przechodzimy przez maszynę do mięsa lub drobno siekamy mięso na kawałki.
przewijamy również tłuszcz.
3. Wymieszaj mięso mielone i smalec, sól do smaku. Wlej mleko i pokonaj mięso mielone, aż będzie elastyczne.
4. Rękami zanurzonymi w wodzie formujemy ciasta o grubości około 1 cm.
5. Lekko ubij jajka w misce. Zanurz tortille w mieszance jajecznej i panieruj w bułce tartej.
6. Smażyć na oleju roślinnym, aż powstanie złoty kolor.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g