skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz, przesiej mąkę
Krok 2:
Wlej kefir do miski, dodaj 2 jajka
Krok 3:
Dodaj cukier, szczyptę soli i sodę
Krok 4:
Mikserem ubijamy do uzyskania gładkości około minuty
Krok 5:
Dodaj mąkę, dobrze wymieszaj. Możesz dodać trochę wanilii dla smaku.
Krok 6:
Obierz banana i jabłko i zetrzyj na grubej tarce
Krok 7:
Dodaj starte owoce do ciasta i dobrze wymieszaj. Po dodaniu jabłek i innych soczystych owoców ciasto może stać się bardziej płynne. Upłynnia się również pod koniec gotowania. Zawsze możesz dodać mąkę, niezależnie od etapu gotowania.
Krok 8:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, rozłóż ciasto łyżką stołową i usmaż z obu stron. Jeśli patelnia jest nieprzywierająca, wystarczy nasmarować powierzchnię.
Krok 9:
Placki są miękkie, porowate i delikatne
Krok 10:
Posyp gotowe naleśniki cukrem pudrem, wlej herbatę i usiądź przy stole. Możesz podawać nasze naleśniki ze śmietaną, dżemem, miodem, skondensowanym mlekiem itp.
wspaniały przepis na naleśniki z jabłkami na kefirze, do których dodaje się również Banana.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g