Wieprzowina pieczona w folii

urozmaicaj dania mięsne w rodzinnym menu, gotuj pyszne! Wieprzowina to pieczone mięso, które jest bardzo popularne wśród moich krewnych. Zalety pieczenia na twarzy to pikantny smak, brak kropli oleju, bez smażenia i czynników rakotwórczych. Oczywiście ty decydujesz, ale nadal radzę tę metodę gotowania)
KateFlyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 15 g
tłuszcze 57 % 21 g
węglowodany 3 % 1 g
257 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 D 14 h 10 min

1. Umyj mięso, osusz ręcznikami papierowymi, wykonaj nakłucia nożem na całej powierzchni kawałka.

2. Obierz czosnek, pokrój każdy ząbek wzdłuż na kilka części.

3. Na talerzu połóż przyprawy i zioła: czerwony pieprz, czarny pieprz, suszoną bazylię, a także dodaj sól, wymieszaj.

4. Obtocz talerze czosnku w powstałej suchej pikantnej mieszance i posyp je mięsem.

5. Posmaruj mięso ze wszystkich stron musztardą i posyp pozostałą mieszanką przypraw.

6. Przygotowane mięso włożyć do plastikowego pojemnika o odpowiedniej wielkości, przykryć pokrywką i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.

7. Zawiń marynowane mięso w folię, spróbuj dobrze ścisnąć wszystkie krawędzie. Umieść paczkę w żaroodpornej formie i wyślij ją do piekarnika.

8. Ustaw temperaturę na 180 stopni i piecz mięso przez półtorej godziny, po czym zmniejsz temperaturę o 20 stopni i piecz przez kolejne 15 minut. Pod koniec wyznaczonego czasu nie spiesz się, aby wyjąć mięso z piekarnika, odstaw na godzinę lub drugą, a następnie ostrożnie spuść sok mięsny uwolniony podczas gotowania, przyda się do innych potraw.

9. Zawiń wieprzowinę w folię i wyślij do lodówki na 24 godziny.

wynik jest godny podziwu! Tak smaczne, że nie można opisać słowami!

jedz dla zdrowia i gotuj więcej!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g

Podobne przepisy