puszyste naleśniki na serwatce

przepyszne, puszyste naleśniki - wspaniałe śniadanie rano! Moja rodzina bardzo lubi ten przepis. Różowe naleśniki z dziurami wyglądają tak apetycznie i pachną wspaniale.
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 18 % 10 g
węglowodany 71 % 39 g
266 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

1. Bierzemy głębokie naczynia i ubijamy jajko cukrem i solą, aż powstanie piana. Pożądane jest, aby wszystkie produkty miały temperaturę pokojową. Im lepiej ubijamy ciasto, tym wspanialsze będą nasze naleśniki.

2. Serwatkę należy wziąć w temperaturze pokojowej i ubić jajkami.

3. Dodaj przesianą mąkę, stopniowo wprowadzaj porcje. Ubij trzepaczką i spójrz na konsystencję, powinna być podobna do ciasta na naleśniki.

4. Sodę należy ugasić octem lub sokiem z cytryny, dodać do ciasta i wymieszać. Za pomocą sody ciasto stanie się bujne z dziurami. Ciasto odstawiamy w temperaturze pokojowej, na powierzchni pojawią się bąbelki.

5. Dodaj olej roślinny do ciasta, aby nasze naleśniki się nie przypaliły. Podczas smażenia patelni nie trzeba już za każdym razem smarować.

6. Dobrze rozgrzej patelnię i raz posmaruj masłem i wlej ciasto chochlą. Naleśniki należy piec na średnim ogniu. Gdy zrumienią się z jednej strony, odwróć i usmaż z drugiej.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Serum - 31   kcal/100g

Podobne przepisy