skład / składniki
metoda gotowania
1. Bierzemy głębokie naczynia i ubijamy jajko cukrem i solą, aż powstanie piana. Pożądane jest, aby wszystkie produkty miały temperaturę pokojową. Im lepiej ubijamy ciasto, tym wspanialsze będą nasze naleśniki.
2. Serwatkę należy wziąć w temperaturze pokojowej i ubić jajkami.
3. Dodaj przesianą mąkę, stopniowo wprowadzaj porcje. Ubij trzepaczką i spójrz na konsystencję, powinna być podobna do ciasta na naleśniki.
4. Sodę należy ugasić octem lub sokiem z cytryny, dodać do ciasta i wymieszać. Za pomocą sody ciasto stanie się bujne z dziurami. Ciasto odstawiamy w temperaturze pokojowej, na powierzchni pojawią się bąbelki.
5. Dodaj olej roślinny do ciasta, aby nasze naleśniki się nie przypaliły. Podczas smażenia patelni nie trzeba już za każdym razem smarować.
6. Dobrze rozgrzej patelnię i raz posmaruj masłem i wlej ciasto chochlą. Naleśniki należy piec na średnim ogniu. Gdy zrumienią się z jednej strony, odwróć i usmaż z drugiej.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Serum - 31 kcal/100g