wieprzowina z gruszkami i borówkami w folii

Udekoruj swój świąteczny stół tym pysznym, soczystym daniem. Teraz jest szczyt sezonu borówki brusznicy, przypomniałem sobie jeden wspaniały przepis z mojej książki kucharskiej.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 12 g
tłuszcze 53 % 16 g
węglowodany 7 % 2 g
207 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Mięso umyć, osuszyć. Wykonaj głębokie nacięcia poprzeczne co 1 cm.
2. Połącz sól i przyprawy i zetrzyj nimi mięso na zewnątrz i wewnątrz. Pozostaw do marynowania na 30 minut.
3. Gruszki umyć i pokroić w plastry o grubości około 4 mm. skropić sokiem z cytryny.
4. Umyj Borówki, posortuj i osusz.
5. Złóż folię na pół i połóż na niej mięso.
6. Nadziewaj mięso plasterkami gruszek i borówkami.
7. Włóż mięso z folią do prostokątnego naczynia do pieczenia. Wlej wino między mięso a folię, ułóż liście laurowe. Posyp mięso oliwą z oliwek.
8. Szczelnie owinąć mięso folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C na 50 minut. Następnie zdejmij górną warstwę folii, piecz przez około 20 minut na złoty kolor.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy