wieprzowina z gruszkami i borówkami w folii
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Mięso umyć, osuszyć. Wykonaj głębokie nacięcia poprzeczne co 1 cm.
2. Połącz sól i przyprawy i zetrzyj nimi mięso na zewnątrz i wewnątrz. Pozostaw do marynowania na 30 minut.
3. Gruszki umyć i pokroić w plastry o grubości około 4 mm. skropić sokiem z cytryny.
4. Umyj Borówki, posortuj i osusz.
5. Złóż folię na pół i połóż na niej mięso.
6. Nadziewaj mięso plasterkami gruszek i borówkami.
7. Włóż mięso z folią do prostokątnego naczynia do pieczenia. Wlej wino między mięso a folię, ułóż liście laurowe. Posyp mięso oliwą z oliwek.
8. Szczelnie owinąć mięso folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C na 50 minut. Następnie zdejmij górną warstwę folii, piecz przez około 20 minut na złoty kolor.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g

