kutaby z dynią

przyzwoita alternatywa dla zwykłych pasztecików. Przygotuj! Jedna z moich przyjaciółek jest azerbejdżanką, więc w naszej rodzinie czasami są potrawy "z tego stepu")) nie po raz pierwszy gotuję kutaby i już udało mi się eksperymentować z nadzieniem. Dzisiejsza opcja to dynia. Och i pyszne! Polecam wszystkim)
Eliza HelgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 87 % 41 g
188 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

1. Zagnieść ciasto: wlać mąkę do miski, dodać sól i wlać ciepłą wodę, zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto zwijamy w Kolobok, zawijamy w folię spożywczą, pozostawiamy do "odpoczynku" przez pół godziny.

2. Obierz dynię, usuń nasiona, pokrój w kostkę. Ugotuj przygotowane kostki na parze, aż będą całkowicie ugotowane (robię to w powolnej kuchence, ustawiam czas na 20 minut). Gotową dynię wkładamy do miski, wlewamy cukier i puree za pomocą blendera zanurzeniowego.

3. Ciasto dzielimy na równe części (mam 7), każdą rozwałkowujemy w cienkie kółko, rozprowadzamy puree z dyni na jednej części koła, przykrywamy drugą częścią, ostrożnie ściskamy krawędzie.

4. Smażyć na suchej patelni z grubym dnem po obu stronach, aż pojawi się złoty rumieniec.

kutaby są gotowe!

zbierz się przy stole i ciesz się zdrowiem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy