skład / składniki
metoda gotowania
1. Zagnieść ciasto: wlać mąkę do miski, dodać sól i wlać ciepłą wodę, zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto zwijamy w Kolobok, zawijamy w folię spożywczą, pozostawiamy do "odpoczynku" przez pół godziny.
2. Obierz dynię, usuń nasiona, pokrój w kostkę. Ugotuj przygotowane kostki na parze, aż będą całkowicie ugotowane (robię to w powolnej kuchence, ustawiam czas na 20 minut). Gotową dynię wkładamy do miski, wlewamy cukier i puree za pomocą blendera zanurzeniowego.
3. Ciasto dzielimy na równe części (mam 7), każdą rozwałkowujemy w cienkie kółko, rozprowadzamy puree z dyni na jednej części koła, przykrywamy drugą częścią, ostrożnie ściskamy krawędzie.
4. Smażyć na suchej patelni z grubym dnem po obu stronach, aż pojawi się złoty rumieniec.
kutaby są gotowe!
zbierz się przy stole i ciesz się zdrowiem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g