skład / składniki
metoda gotowania
zajmijmy się gotowaniem:
- pieczemy buraki w piekarniku do miękkości (nie bądź leniwy i piecz, próbowałem gotować-okazuje się, że wcale nie jest);
- gdy buraki będą w połowie gotowe, obierz marchewki, spłucz, zetrzyj;
- por myjemy, kroimy w krążki, natkę pietruszki opłukujemy, drobno siekamy nożem;
- podsmaż marchewki na oliwie z oliwek do miękkości, następnie dodaj cebulę i natkę pietruszki, kontynuuj gotowanie na małym ogniu;
- bułgarska papryka i chili zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 5 minut, po czym paprykę kroimy w krążki (wcześniej wycinamy nasiona), a chili kroimy na pół;
- dodaj paprykę do marchewki i cebuli;
- umyj pomidory, pokrój w cienkie plasterki, rozłóż na warzywach;
- dusić składniki, aż pomidory się ugotują (Zajęło mi to 10 minut);
- zetrzyj pieczone buraki na tarce, Wyślij do warzyw;
- wlej cukier i sól, wymieszaj i trzymaj na ogniu przez 5 minut;
- układamy lecho w sterylnych słoikach, przykrywamy blaszanymi pokrywkami;
- sterylizujemy półlitrowe słoiki w dużym garnku z wodą przez 15 minut od momentu wrzenia (pamiętaj, aby położyć kawałek tkaniny pod spodem);
- przykręcamy słoiki pokrywkami, a gdy ostygną, przenosimy je do chłodnego miejsca do przechowywania.
pyszne warzywa zachwycą Cię zimą!
z podanej ilości składników uzyskuje się dokładnie 1 litr lecho (litrowy słoik).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g