lecho z buraków na zimę polizasz palce

niezwykłe lecho-z burakami! Super pyszne danie! Bardzo smaczne danie warzywne, które gotuję po prostu jako dodatek do mięsa, a także jako sos do barszczu i jako przygotowanie na zimę. Ponieważ przepis nie wymaga dodawania octu, lepiej przechowywać puste miejsca w chłodzie. Spróbuj, to naprawdę pyszne!
saga♫♪♫♪Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 54 % 7 g
69 kcal
IG: 57 / 0 / 43

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h

zajmijmy się gotowaniem:

- pieczemy buraki w piekarniku do miękkości (nie bądź leniwy i piecz, próbowałem gotować-okazuje się, że wcale nie jest);

- gdy buraki będą w połowie gotowe, obierz marchewki, spłucz, zetrzyj;

- por myjemy, kroimy w krążki, natkę pietruszki opłukujemy, drobno siekamy nożem;

- podsmaż marchewki na oliwie z oliwek do miękkości, następnie dodaj cebulę i natkę pietruszki, kontynuuj gotowanie na małym ogniu;

- bułgarska papryka i chili zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 5 minut, po czym paprykę kroimy w krążki (wcześniej wycinamy nasiona), a chili kroimy na pół;

- dodaj paprykę do marchewki i cebuli;

- umyj pomidory, pokrój w cienkie plasterki, rozłóż na warzywach;

- dusić składniki, aż pomidory się ugotują (Zajęło mi to 10 minut);

- zetrzyj pieczone buraki na tarce, Wyślij do warzyw;

- wlej cukier i sól, wymieszaj i trzymaj na ogniu przez 5 minut;

- układamy lecho w sterylnych słoikach, przykrywamy blaszanymi pokrywkami;

- sterylizujemy półlitrowe słoiki w dużym garnku z wodą przez 15 minut od momentu wrzenia (pamiętaj, aby położyć kawałek tkaniny pod spodem);

- przykręcamy słoiki pokrywkami, a gdy ostygną, przenosimy je do chłodnego miejsca do przechowywania.

pyszne warzywa zachwycą Cię zimą!

z podanej ilości składników uzyskuje się dokładnie 1 litr lecho (litrowy słoik).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy