cukinia w mące

pasuje do każdego dania i jako przygotowanie na zimę. Okazuje się bardzo smaczny... A jeśli dodasz majonez lub śmietanę, otrzymasz sałatkę, którą możesz podawać na święta. Może być stosowany do kanapek oraz jako dressingi i Dodatki. Smacznego!
Króliczek260188Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 67 % 14 g
węglowodany 29 % 6 g
150 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie żywności do gotowania...

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cukinię w kółka (nie obieraj skórki, jeśli cukinia jest młoda) o grubości około 1 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej na patelnię i podgrzej. Włóż do niego cukinię i posyp solą. Lepiej jest użyć drobno zmielonej soli. Gotuj na średnim ogniu na złoty kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotowanie sosu... W oleju słonecznikowym zmiksuj obrany czosnek i wymieszaj. Więc cały sos jest gotowy.

lepiej jest wziąć młodą cukinię, ponieważ można je gotować razem z nasionami i skórką.
lepiej jest wziąć większe ząbki czosnku, ponieważ sos jest bogatszy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy