placki z dyni i jabłek na mleku i suchych drożdżach
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
zmiażdż dynię i jabłka blenderem na delikatne, jednorodne puree.
w osobnej głębokiej misce rozbij jajka, dodaj cukier, wymieszaj.
wlej mleko do powstałej masy, dodaj cynamon i sól, ponownie wymieszaj.
a teraz delikatnie wprowadź puree jabłkowo-dyniowe, wymieszaj trzepaczką.
wlać mąkę i drożdże, za pomocą trzepaczki przekształcić w jednorodną masę, przypominającą gęstą śmietanę.
pozostaw TESA na 1-1, 5 godziny. W tym czasie powinien dobrze wzrosnąć.
rozgrzej część oleju roślinnego na patelni i wyłóż ciasto zwykłą łyżką stołową. Smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor, w razie potrzeby dodać więcej oleju roślinnego.
podawaj na ciepło, pyszne ze świeżym płynnym miodem!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal / 100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g