skład / składniki
metoda gotowania
1. Kapustę kroimy w kostkę-liście są miękkie i delikatne, nie wymagają dodatkowej obróbki cieplnej (jeśli używasz późnej kapusty, najpierw zalej liście wrzącą wodą, przytrzymaj przez 5 minut).
2. Cebulę, pokrojoną w kostkę i marchewkę, startą na grubej tarce, smażyć na oleju roślinnym do miękkości.
3. Wlej sok pomidorowy, gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, dodaj cukier i sól (wszystko według własnych upodobań).
4. Ryż gotujemy do całkowitego ugotowania.
5. Zmiel filet z kurczaka za pomocą maszynki do mięsa, rozbij jajko, dodaj sól i pieprz, włóż kapustę (zostaw dwie garści) i ugotowany ryż. Wymieszaj cały zestaw składników.
6. Wyłóż naczynie do pieczenia pozostałą kapustą (aby gołąbki się nie przypaliły), a następnie uformuj okrągłe kulki z mielonego mięsa (rozmiar nie ma znaczenia) i rozłóż je na warstwie kapusty.
7. Wypełnij to piękno jasnym sosem pomidorowym i wyślij do piekarnika do pieczenia przez 40 minut w 180 stopniach.
podawaj i jedz z apetytem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g