chrust na kefirze z wódką

rozkoszuj się domowymi pysznymi deserami na szybką rękę! Pamiętam chrust babci z dzieciństwa-rumiany i bujny, zawsze z filiżanką świeżego mleka. Sam teraz robię również chrust, tylko przepis jest nieco inny - z dodatkiem wódki, z której produkty są szczególnie chrupiące. Moje dzieci uwielbiają chrupać takie Chrusty) spróbuj I ty, dzielę się przepisem.
oksaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 42 % 25 g
węglowodany 48 % 29 g
367 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. Rozbij jajko do przestronnej głębokiej miski, ubij szczyptą soli trzepaczką.

2. Wlej kefir (im grubszy kefir, tym mniej mąki. Jeśli kefir jest bardziej płynny, mąka może potrzebować więcej), wymieszaj.

3. Dodaj wódkę, wymieszaj, wlej przesianą mąkę (powtarzam - mąka może potrzebować więcej) i zagnieść elastyczne ciasto, które nie przykleja się do rąk.

4. Teraz rozwałkuj ciasto na cienką warstwę i pokrój w paski (o wymiarach około 2 cm na 8 cm).

5. Na środku każdej płyty wykonaj cięcie, przez które kilka razy przekręć jeden koniec przedmiotu obrabianego.

6. Wlej olej roślinny do rondla z grubym dnem i wyślij do ognia.

7. Gdy olej się zagotuje, usmaż w nim chrust na piękny złoty kolor(nie rozgotuj - przygotuj się wystarczająco szybko, pamiętaj).

8. Połóż gotowy chrust na ręczniku papierowym. Gdy papier wchłonie nadmiar tłuszczu, przysmak można podawać posypany cukrem pudrem.

Poczęstuj się zdrowo!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal / 100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy