skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozbij jajko do przestronnej głębokiej miski, ubij szczyptą soli trzepaczką.
2. Wlej kefir (im grubszy kefir, tym mniej mąki. Jeśli kefir jest bardziej płynny, mąka może potrzebować więcej), wymieszaj.
3. Dodaj wódkę, wymieszaj, wlej przesianą mąkę (powtarzam - mąka może potrzebować więcej) i zagnieść elastyczne ciasto, które nie przykleja się do rąk.
4. Teraz rozwałkuj ciasto na cienką warstwę i pokrój w paski (o wymiarach około 2 cm na 8 cm).
5. Na środku każdej płyty wykonaj cięcie, przez które kilka razy przekręć jeden koniec przedmiotu obrabianego.
6. Wlej olej roślinny do rondla z grubym dnem i wyślij do ognia.
7. Gdy olej się zagotuje, usmaż w nim chrust na piękny złoty kolor(nie rozgotuj - przygotuj się wystarczająco szybko, pamiętaj).
8. Połóż gotowy chrust na ręczniku papierowym. Gdy papier wchłonie nadmiar tłuszczu, przysmak można podawać posypany cukrem pudrem.
Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal / 100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g