serniki z twarogu sojowego
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne produkty. Tofu musi być dobrze wysuszone. Miałem rozmrożone i wyciśnięte.
Krok 2:
Zetrzyj Tofu na drobnej tarce.
Krok 3:
Dodaj jajko i dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj cukier i wanilinę. Możesz zastąpić 1 torebkę cukru waniliowego.
Krok 5:
Stopniowo wprowadzaj mąkę. Jego ilość zależy od tego, ile wilgoci pozostało w tofu.
Krok 6:
Zagnieść ciasto. Powinien zachować swój kształt i nie kruszyć się.
Krok 7:
Rzuć Kolobok i spłaszcz je, a następnie zwiń w mąkę.
Krok 8:
Smażyć na rozgrzanej patelni przez 2-3 minuty.
Krok 9:
Im dłużej smażymy, tym gęstsze będą serniki.
ponieważ gotowałem z rozmrożonego tofu, które łatwo oddaje wilgoć, potrzebowałem trochę mąki. Myślę, że przy użyciu świeżego twarogu może odejść więcej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Tofu - 72 kcal/100g