serniki z twarogu sojowego

Kolejny sposób na przygotowanie zdrowego i dietetycznego tofu. Przepis-Impromptu. Zdecydowałam, że skoro tofu też jest twarogiem-być z niego sernikiem. Tosty i pyszne. Możesz podawać z syropem, dżemem lub kwaśną śmietaną.
Tatiana EAOAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 8 g
tłuszcze 24 % 8 g
węglowodany 53 % 18 g
186 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne produkty. Tofu musi być dobrze wysuszone. Miałem rozmrożone i wyciśnięte.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj Tofu na drobnej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajko i dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukier i wanilinę. Możesz zastąpić 1 torebkę cukru waniliowego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Stopniowo wprowadzaj mąkę. Jego ilość zależy od tego, ile wilgoci pozostało w tofu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagnieść ciasto. Powinien zachować swój kształt i nie kruszyć się.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rzuć Kolobok i spłaszcz je, a następnie zwiń w mąkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smażyć na rozgrzanej patelni przez 2-3 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Im dłużej smażymy, tym gęstsze będą serniki.

ponieważ gotowałem z rozmrożonego tofu, które łatwo oddaje wilgoć, potrzebowałem trochę mąki. Myślę, że przy użyciu świeżego twarogu może odejść więcej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Tofu - 72   kcal/100g

Podobne przepisy