kotlety z kałamarnicy

morska opowieść na twoim biurku. Tego jeszcze nie jadłaś!
AliceGardAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 62 % 13 g
tłuszcze 14 % 3 g
węglowodany 24 % 5 g
100 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Czyścimy tusze kalmarów z wszelkiego rodzaju kupy i kroimy na małe kawałki do maszynki do mięsa

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój na małe kawałki

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kładziemy cebulę i kalmary w maszynce do mięsa lub blenderze

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiel wszystko na mięso mielone

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj jajko i posiekany koperek. nie zapomnij o soli i pieprzu

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodajemy mąkę, mieszamy wszystko i otrzymujemy szara zawiesinę:) odstawiamy do lodówki na 30 min, aby wszystkie składniki się ze sobą zaprzyjaźniły

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej patelnię olejem i rozłóż kotlety łyżką. próbowałem uformować je rękami i zawinąć w mąkę, ale nic nie wyszło... dlatego wziąłem i zacząłem układać mięso mielone łyżką

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mówię od razu! kałamarnica ma dużo wody! dlatego potrzebujesz trochę oleju. wyciągnąłem nadmiar płynu łyżką. w przeciwnym razie są gotowane, a nie smażone!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Z każdej strony dokładnie 3 min smażyć! nie więcej, bo będzie guma. w końcu dostajemy pyszne:)

tutaj musisz stać ze stoperem) w przeciwnym razie-cześć, gumka!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Mąka ryżowa - 356   kcal/100g
  • Kałamarnica tusza - 96   kcal/100g

Podobne przepisy