skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Czyścimy tusze kalmarów z wszelkiego rodzaju kupy i kroimy na małe kawałki do maszynki do mięsa
Krok 2:
Obierz cebulę i pokrój na małe kawałki
Krok 3:
Kładziemy cebulę i kalmary w maszynce do mięsa lub blenderze
Krok 4:
Zmiel wszystko na mięso mielone
Krok 5:
Dodaj jajko i posiekany koperek. nie zapomnij o soli i pieprzu
Krok 6:
Dodajemy mąkę, mieszamy wszystko i otrzymujemy szara zawiesinę:) odstawiamy do lodówki na 30 min, aby wszystkie składniki się ze sobą zaprzyjaźniły
Krok 7:
Rozgrzej patelnię olejem i rozłóż kotlety łyżką. próbowałem uformować je rękami i zawinąć w mąkę, ale nic nie wyszło... dlatego wziąłem i zacząłem układać mięso mielone łyżką
Krok 8:
Mówię od razu! kałamarnica ma dużo wody! dlatego potrzebujesz trochę oleju. wyciągnąłem nadmiar płynu łyżką. w przeciwnym razie są gotowane, a nie smażone!
Krok 9:
Z każdej strony dokładnie 3 min smażyć! nie więcej, bo będzie guma. w końcu dostajemy pyszne:)
tutaj musisz stać ze stoperem) w przeciwnym razie-cześć, gumka!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Mąka ryżowa - 356 kcal/100g
- Kałamarnica tusza - 96 kcal/100g