kurczak z warzywami po chińsku

danie z chińskiej restauracji można przygotować w domu! Jestem wielkim fanem kuchni chińskiej . Nie spodziewałam się, że będzie tak smacznie! A co najważniejsze, bardzo proste i nie długie .

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 8 g
tłuszcze 21 % 4 g
węglowodany 37 % 7 g
92 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

1. Pokrój filety na małe kawałki (na jeden kęs)
2. cebulę obrać pokroić w półpierścienie
3. Obierz marchewki w plasterki. Cukinię umyć, pokroić w krążki. Paprykę umyć, obrać z nasion, pokroić w paski
(siekam wszystkie warzywa w robocie kuchennym, dysza "rozdrabniająca"
4. Na patelnię Wok ( gotowałem w zwykłym , okazało się nie gorzej) wlej olej roślinny, podgrzej na największym ogniu , dodaj mięso , smaż , ciągle mieszając przez 5 minut , sól do smaku.
5. Dodaj mrożone warzywa, mieszając, smaż przez 7 minut, do warzyw dodaj marchewkę, paprykę, cebulę , cukinię, mieszając smaż przez kolejne 5 minut. Warzywa powinny być chrupiące.
6. Dodaj sól, czarny pieprz, czerwony, ocet, sos sojowy . Na samym końcu dodaj kiełkującą mung, wymieszaj i smaż przez kolejne 2 minuty.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Kiełkująca Masza - 30   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g
  • Mrożone warzywa - 50   kcal/100g

Podobne przepisy