skład / składniki
metoda gotowania
1. W głębokiej misce połącz drożdże i cukier, zalej ciepłą wodą i pozostaw na 10 minut, aż pojawi się Piankowa Czapka. Następnie dodaj sól, wlej olej słonecznikowy, wprowadź przesianą mąkę, zagniataj ciasto. Ciasto powinno być miękkie i przewiewne. Przykryj go serwetką i pozostaw na godzinę.
2. Gotuj płuco w osolonej wodzie do miękkości-około 20 minut po ugotowaniu. Następnie wrzuć do durszlaka, ostudź trochę i posiekaj maszynką do mięsa.
3. Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę i smażyć na oleju słonecznikowym, aż będzie przezroczysta.
4. Dodaj posiekane płuco, sól, pieprz do cebuli. Smaż wszystko razem przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy nadzienie ostygnie do temperatury pokojowej, możesz zacząć rzeźbić ciasta.
5. Zagniatamy ciasto, posypujemy powierzchnię roboczą mąką i dzieląc ciasto na 8 części, formujemy placki w zwykły sposób. Uwielbiam je robić na płasko. Następnie smażyć placki na oleju słonecznikowym z obu stron na złoty kolor.
Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Płuca - 92 kcal/100g
- Płuco wieprzowe - 85 kcal/100g
- Płuco wołowe - 92 kcal/100g
- Płuco cielęce - 90 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g