kurczak z grilla w piwie

soczyste! Pyszne! I ładnie wygląda na stole. Im dłużej kurczak stoi w marynacie, tym lepiej będzie nasycony wszystkimi dodanymi składnikami. A czas gotowania zależy od wielkości wybranego kurczaka i temperatury. Lepiej gotować nie na gorących węglach. I jak mówią - pozwól się potnąć w ogniu. Smacznego.
Króliczek260188Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 13 g
tłuszcze 46 % 13 g
węglowodany 7 % 2 g
181 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie żywności.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę na pół pierścienia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pocieraj lub zetrzyj czosnek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz kurczaka pod zimną wodą i pokrój jak na zdjęciu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowanie marynaty. Wymieszaj piwo, sól, cebulę, czosnek i przyprawy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż kurczaka do marynaty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Uciskamy na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.Następnie włóż do lodówki.

odstawiamy na 4 godziny(lepszy dzień).
następnie kładziemy na grillu i smażymy na węglach, ciągle obracając.
około 35-45 min.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawa Maggi - 59   kcal/100g

Podobne przepisy