naleśniki Budyniowe na mleku proste

te naleśniki to tylko bajka, nie ma nic smaczniejszego! .
Tatiana materenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 48 % 14 g
węglowodany 38 % 11 g
186 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Weź pół litra mleka.
2. Ubij 2 jajka trzepaczką.
3. Dodaj 1 łyżeczkę. proszek do pieczenia i tyle mąki, aby zrobić ciasto, jak na naleśniki.
4. Następnie wlej 1 szklankę wrzącej wody, wymieszaj.
5. Dodaj 7 łyżek.l olej roślinny.
ciasto jest gotowe!
6. Smażyć jak zwykle na gorącej patelni z obu stron.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy