grube naleśniki na kwaśnym mleku
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
1. Rozbij jajko do głębokiej miski, ubij trzepaczką, aż pojawi się piana.
2. Dodaj cukier i sól, wymieszaj.
3. Wlej kwaśne mleko, ubij trzepaczką.
4. Przesiej mąkę do miski z mieszanką mleczno-jajeczną, za pomocą trzepaczki doprowadź ciasto naleśnikowe do pełnej jednorodności.
5. Ostatnią rzeczą do dodania jest olej słonecznikowy. Dobrze wymieszaj i zacznij smażyć.
6. Rozgrzej patelnię, posmaruj trochę masłem (to tylko przed pierwszym naleśnikiem, nie jest to konieczne), użyj chochli, aby wlać ciasto na patelnię i przekręcając ją na boki, rozprowadź ciasto na powierzchni.
7. Smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor.
podawaj z ulubionym dżemem!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Kwaśne mleko - 60 kcal/100g